Nouriel Roubini trekt steeds harder aan de alarmbel: huidige situatie is levensgevaarlijk, niet meer of niet minder

De huidige perfecte storm van megabedreigingen is nog gevaarlijker dan wat in de jaren zeventig of dertig van vorige eeuw gebeurde, zegt Nouriel Roubini. Dr. Doom bracht deze boodschap in het Zwitserse Davos op het World Economic Forum.

Een groot aantal onderling verbonden ‘megadreigingen’ brengen onze toekomst in gevaar. Terwijl sommige hiervan al lang in de maak zijn, zijn andere relatief nieuw. De hardnekkig lage inflatie van de prepandemische periode heeft plaatsgemaakt voor de te hoge inflatie van vandaag. Langdurige stagnatie – voortdurend lage groei als gevolg van een zwakke totale vraag – is geëvolueerd naar stagflatie, doordat negatieve totale aanbodschokken worden gecombineerd met de effecten van een ruim monetair en fiscaal beleid.

Waar ooit de rentetarieven te laag of zelfs negatief waren, stijgen ze nu te snel, waardoor de financieringskosten stijgen en het risico ontstaat van opeenvolgende schuldencrisissen. Het tijdperk van hyperglobalisering, vrijhandel, offshoring en just-in-time toeleveringsketens heeft geleid tot een nieuw tijdperk van deglobalisering, protectionisme, reshoring (of “friend-shoring”), veilige handel en “just-in-shoring”.

We hebben dus niet alleen te maken met de ergste van de jaren zeventig (herhaalde negatieve totale aanbodschokken), maar ook met de ergste van de periode 2007-2008 (gevaarlijk hoge schuldratio’s) en de ergste van de jaren dertig.

Bovendien vergroten nieuwe geopolitieke dreigingen het risico van zowel koude als hete oorlogen en een verdere balkanisering van de wereldeconomie.

De effecten van klimaatverandering worden ernstiger, en in een veel sneller tempo dan velen hadden verwacht. Ook pandemieën zullen waarschijnlijk frequenter, virulenter en kostbaarder worden. Vooruitgang in kunstmatige intelligentie, machine learning, robotica en automatisering dreigen te leiden tot meer ongelijkheid, permanente technologische werkloosheid en dodelijkere wapens om onconventionele oorlogen mee te voeren.

Al deze problemen voeden een verzet tegen het democratisch kapitalisme en versterken populistische, autoritaire en militaristische extremisten van zowel rechts als links.

Wat Roubini megabedreigingen noemt, hebben anderen een “polycrisis” genoemd, een woord dat de Financial Times onlangs tot modewoord van het jaar heeft uitgeroepen. Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, spreekt van haar kant van een ‘samenloop van rampen’. De wereldeconomie, waarschuwde ze vorig jaar al, staat voor misschien wel de grootste beproeving sinds de Tweede Wereldoorlog.

Evenzo stelt de voormalige Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence H. Summers, dat we worden geconfronteerd met de meest acute economische en financiële uitdagingen sinds de financiële crisis van 2008. En in zijn meest recente Global Risks Report, uitgebracht net voordat de elites deze maand in Davos bijeenkwamen om de samenwerking in een gefragmenteerde wereld te bespreken, waarschuwde het World Economic Forum voor een uniek, onzeker en turbulent decennium dat gaat komen.

Dus, wat iemands favoriete terminologie ook is, er is een brede overeenstemming dat we te maken hebben met ongekende, ongebruikelijke en onverwachte niveaus van onzekerheid. Op korte termijn kunnen we meer instabiliteit, grotere risico’s, intensere conflicten en vaker voorkomende milieurampen verwachten.

In zijn grote roman uit het interbellum, De Toverberg, schetst Thomas Mann het intellectuele en culturele klimaat – en de waanzin – die leidden tot de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Mann aan zijn manuscript begon voor de oorlog, voltooide hij het pas in 1924, en die vertraging had een aanzienlijke impact op het eindproduct. Zijn verhaal speelt zich af in een sanatorium dat is geïnspireerd op een sanatorium dat hij in Davos had bezocht, dezelfde bergtop (het Schatzalp Hotel) waar nu WEF-gerelateerde gala’s worden gehouden. Deze historische connectie is maar al te passend.

Ons huidige tijdperk van megadreigingen lijkt veel meer op de tragische periode van 30 jaar tussen 1914 en 1945 dan op de 75 jaar van relatieve vrede, vooruitgang en welvaart na de Tweede Wereldoorlog. Het is de moeite waard eraan te denken dat het eerste tijdperk van globalisering niet voldoende was om het afglijden naar een wereldoorlog in 1914 te voorkomen.

Die tragedie werd gevolgd door een pandemie (van de Spaanse griep); de beurskrach van 1929; de Grote Depressie; handels- en valutaoorlogen; inflatie, hyperinflatie en deflatie; financiële crises en massale wanbetalingen; en werkloosheidspercentages boven de 20%.

Het waren deze crisisomstandigheden die ten grondslag lagen aan de opkomst van het fascisme in Italië, het nazisme in Duitsland en het militarisme in Spanje en Japan, met als hoogtepunt de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Maar de bedreigingen van vandaag zijn in de grond nog erger

Maar hoe vreselijk die 30 jaar ook waren, de megabedreigingen van vandaag zijn in sommige opzichten inderdaad zelfs nog onheilspellender. De interbellumgeneratie had immers niet te maken met klimaatverandering, AI-bedreigingen voor de werkgelegenheid of de impliciete verplichtingen die samenhangen met de vergrijzing van de samenleving (aangezien socialezekerheidsstelsels nog in de kinderschoenen stonden en de meeste ouderen stierven voordat ze hun eerste pensioen check).

Bovendien waren de wereldoorlogen grotendeels conventionele conflicten, terwijl conflicten tussen grootmachten nu snel in meer onconventionele richtingen kunnen evolueren, mogelijk eindigend in een nucleaire apocalyps.

We hebben dus niet alleen te maken met de ergste van de jaren zeventig (herhaalde negatieve totale aanbodschokken), maar ook met de ergste van de periode 2007-2008 (gevaarlijk hoge schuldratio’s) en de ergste van de jaren dertig. Een nieuwe “geopolitieke depressie” vergroot de kans op koude en hete oorlogen die elkaar maar al te gemakkelijk kunnen overlappen en uit de hand kunnen lopen.

Voor zover ik weet, schrijft niemand die vandaag in Davos bijeenkomt dé grote roman over het tijdperk van megabedreigingen. Het is uitkijken naar iemand die deze taak op zijn schouders neemt. De wereld van vandaag manifesteert steeds meer het gevoel van onheil dat men krijgt bij het lezen van Mann.

Veel te veel van ons geven toe aan zelfgenoegzaamheid op de top (denk daarbij aan onze politici die doen alsof we in de beste van alle werelden leven) en negeren wat er in de echte wereld beneden gebeurt. We leven als somnambulisten (zeg maar: slaapwandelaars) en negeren elk alarm over wat ons te wachten staat. We kunnen maar beter snel wakker worden, voordat de berg begint te trillen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *