René Magritte topper op The Art of the Surreal Evening Sale bij Christie’s

René Magritte’s lyrische gouache Le retour (circa 1950, geschat: £ 4.000.000-6.000.000) is blikvanger op de 22e editie van Christie’s jaarlijkse The Art of the Surreal Evening Sale, die zal plaatsvinden op 28 februari 2023.

Le retour presenteert een droomachtige variatie op een van de meest poëtische motieven van René Magritte: de ‘oiseau de ciel’ of ‘hemelvogel’, waarvan de vorm, midden in de vlucht vastgelegd, uit de omgeving lijkt te zijn gehouwen.

Het onderwerp kwam voor het eerst naar voren in de compositie Le retour van de kunstenaar uit 1940, nu in het Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, en later in Le baiser (1951) (Museum of Fine Arts, Houston).

Het motief was geëvolueerd tegen de tijd dat Magritte Le baiser creëerde, met een soortgelijk onderwerp als Le retour (circa 1950), maar deze keer werd het eerdere scenario volledig omgedraaid, waarbij de nacht de dag in het lichaam van de vogel verving, terwijl het omringende zeegezicht baadde in het zachte licht van de bewolkte hemel.

Als zodanig kunnen deze twee werken worden beschouwd als elkaars tegenhangers, die een contrasterend maar vergelijkbaar visueel raadsel onderzoeken. Le retour was voor het laatst publiekelijk te zien tijdens een veiling door Christie’s in 2004 en zal te bezichtigen zijn in New York van 28 tot 31 januari en Hong Kong van 7 tot 10 februari voordat het wordt tentoongesteld in Londen van 22 tot 28 februari 2023.

Olivier Camu, vice-voorzitter, impressionist en moderne kunst, Christie’s en Ottavia Marchitelli, hoofd verkoop bij The Art of the Surreal Evening Sale, Christie’s London: “Le retour, het prachtige droomlandschap van René Magritte, biedt kijkers een universeel symbool van hoop, een visie die tegelijk onmiddellijk herkenbaar en toch buitenaards is. We zijn de wereldwijde honger naar werken van Magritte blijven koesteren, getuige ons speciale jaarlijkse verkoopplatform voor The Art of the Surreal. We zijn verheugd om zo’n iconisch werk, bijna 20 jaar geleden voor het laatst gezien op een veiling, te presenteren als een centraal hoogtepunt in The Art of the Surreal Evening Sale op 28 februari. De vredesduif wordt over de hele wereld erkend en we zijn er zeker van dat deze voortreffelijke gouache grote belangstelling zal wekken bij ons internationale klantenbestand.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *