Dit is de reden waarom goud momenteel beter presteert dan zilver (goud/zilver-ratio weer boven 80)

De groeiende divergentie tussen goud en zilver blijft de aandacht van de beleggers trekken, maar volgens een bekende vrouwelijke analiste gespecialiseerd in edelmetalen zijn er specifieke bullish factoren die de goudprijs aansturen, wat uiteindelijk toch ook enige steun zou moeten bieden aan zilver.

In haar laatste rapport beschreef Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie bij MKS PAMP, het sentiment in de edelmetaalmarkt als voornamelijk gericht op goud.

De opmerkingen komen op het moment dat de goudprijs op een technische bullmarkt afstevent, met prijzen die onlangs bijna 20% zijn gestegen ten opzichte van hun dieptepunt voor de afgelopen twee jaar in november 2022. Shiels merkte op dat de recente terugval bij het goud beperkt was gebleven.

Ondertussen is zilver, dat beter presteerde in november en december, tot stilstand gekomen, met prijzen die rond (of zelfs iets onder) de $ 24 per ounce liggen.

De goudfutures van februari werden voor het laatst verhandeld tegen $ 1.943,90 per ounce, een daling van 0,84% op de dag zelf. Tegelijkertijd werden de zilverfutures van maart voor het laatst verhandeld tegen $ 23,73 per ounce. De sterke start van goud in 2023 heeft de goud/zilver-ratio terug naar zijn recente dieptepunten in één jaar geduwd, die ratio ligt momenteel terug boven de 80 punten. Er is nu meer dan tachtig ons zilver nodig om één ons goud te kopen. Het historisch gemiddelde voor de ratio ligt rond de 60.

“Als we zien dat de dat goudprijs in 3 maanden tijd meer dan $ 300 is gestegen, zouden de meesten zilver verwachten op $ 30 ($ 25 minimum). Maar misschien gaat het er niet om wat er mis is met zilver, maar meer over wat goed gaat is met goud,” schreef ze in haar rapport.

Shiels merkte op dat de aanhoudende inflatiedreiging, aanhoudende volatiliteit in de cryptomarkt, geopolitieke onzekerheid, inclusief het nieuwe debat in het Amerikaanse Congres over het schuldenplafond en mogelijke wanbetaling, allemaal specifieke ondersteunende factoren zijn voor goud. Wat betreft waar goud vanaf hier naartoe gaat, zei Shiels dat het edelmetaal nog steeds ruimte heeft om hogerop te komen. De regering van Iran verkoopt certificaten van gouden munten om geld op te halen en inflatie te bestrijden en dat is zonder meer een positief signaal.

Vooruitkijkend zei Shiels dat ze dus verwacht dat de goudprijs nog zal stijgen, omdat ze gelooft dat dit meer is dan alleen een momentumhandel. Ze adviseert dus nog steeds om edelmetalen te kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *