Technische analyse voorspelt weinig goeds: Amerikaanse beurzen kunnen nog flinke klappen krijgen

De S&P 500, die met 6,6 procent steeg over de afgelopen drie maanden, staat aan de vooravond van een flinke crash die de beursindex 37 procent lager dan het huidige niveau zou kunnen zetten. Dat stelt Chris Vermeulen, oprichter en CIO van The Technical Traders.

“Ik denk inderdaad dat de S&P 500 nog eens ongeveer 37 procent zou kunnen dalen ten opzichte van de huidige niveaus”, voorspelde hij. “Dergelijke daling volstaat  om veel schade aan te richten in de rangen van de beleggers, met veel stress bij diezelfde beleggers maar ook veel faillissementen bij de bedrijven tot gevolg.”

Hij voegde er echter meteen aan toe dat goud en zilver goed kunnen presteren in de door hem verwachte grote bearmarkt.

“Zo’n forse stijging bij de edelmetalen gebeurt steeds wanneer de beurskoersen door de vloer zakken”, beweerde hij. “We hebben dit keer op keer zien gebeuren in eerdere bull-bear-marktcycli.”

Vermeulen is een leerling van Stan Weinstein, die de zogenaamde ‘fase-analyse’ populair maakte, een methode om financiële markten te analyseren.

Vermeulen legde de theorie van Weinstein uit en zei dat markten vier fasen hebben. Fase 1, de “basisfase”, vindt plaats wanneer een aandeel of beursindex een dieptepunt bereikt en zich voorbereidt op zijn volgende bullrun.

Fase 2, de vooruitgangsfase gebeurt wanneer een bull run plaatsvindt, die leidt tot winstgevende posities in aandelen.

In fase 3  gebeurt “topping”, wanneer de markten hun hoogtepunt hebben bereikt en er veel volatiliteit is.

Ten slotte is Fase 4 een bearmarkt “Decline Phase” tot de beursindices een bodem bereiken en we kunnen terugkeren naar Fase 1.

Vermeulen zei dat de beleggers denken dat we nu een nieuwe bullmarktfase beginnen [fase 2], maar als we echt kijken naar de emoties van marktdeelnemers bevinden we ons in de zelfgenoegzaamheidsfase [rond fase 3], wanneer de beleggers denken dat de volgende rally op het punt staat om te beginnen. Hoe groter de beweging in edelmetalen en mijnbouwaandelen in dit stadium, hoe groter de kans dat we een fase 4-daling krijgen, waarbij we naar een echte, volwaardige bearmarkt evolueren. En in die fase zouden we ons volgens Vermeulen nu bevinden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *