Drama schuldenplafond kan plannen van de Fed doorkruisen

Terwijl de Federal Reserve het afgelopen jaar haar monetaire beleid heeft aangescherpt en de rentetarieven met 425 basispunten heeft verhoogd, kan het fiscale beleid in de VS de bewegingen van de Fed neutraliseren. Dat is volgens Danielle DiMartino Booth, een voormalig adviseur van de Federal Reserve en auteur van FED UP: An Insider’s Take on Why the Federal Reserve is Bad for America, een gevaar dat nog steeds wordt onderschat.

“Het drama over het schuldenplafond dat we dag na dag tot in juni zullen zien spelen, betekent dat de Schatkist geld in de economie pompt waar niet op was gerekend”, zei ze. “Het neutraliseert effectief het effect van de maatregelen van de Fed, waarbij liquiditeiten uit de markten wordt getrokken.”

Het schuldplafond, momenteel vastgesteld op 31,4 biljoen dollar, is de wettelijke limiet waartegen de Amerikaanse overheid geld kan lenen. Nu de oorlogssteun aan Oekraïne en andere discretionaire uitgaven stijgen, wordt verwacht dat het congres het schuldplafond zal verhogen. Waardoor het meer geld kan lenen.

Hoewel DiMartino Booth beweerde dat overheidsuitgaven een zegen zouden kunnen zijn voor de financiële markten, voorspelde ze dat de inflatie zou dalen.

“Er zijn verschillende grote banken die naar buiten zijn gekomen om te waarschuwen voor desinflatie in 2023”, zei ze. “Dat was 12 maanden geleden ondenkbaar. En toch vertelt de M2-geldgroei ons dat die desinflatie precies aan het doorsijpelen is.”

Na het bereiken van een piek van 21,7 biljoen dollar in mei 2022, daalde de M2-geldhoeveelheid in de Verenigde Staten in december tot 21,2 biljoen dollar, een daling van 2,3 procent.

Hoewel ze zeer kritisch is over de Federal Reserve en gelooft dat er enorme hervormingen nodig zijn, wuifde DiMartino Booth de bewering dat de Verenigde Staten geen behoefte hebben aan een centrale bank van tafel.

“Als ons financiële systeem niet werd beschermd, wat zou er dan in hemelsnaam met het lot van het Amerikaanse financiële systeem gebeuren als het zou worden aangevallen”, zei Booth. “Heeft de Federal Reserve massale hervormingen nodig? Absoluut… maar om te suggereren dat we geen centrale bank nodig hebben, is naar mijn mening naïef.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *