De cijfers van Statbel liegen er niet om: de inflatie is helemaal niet verdwenen, wel integendeel

De inflatie daalt in januari van 10,35% naar 8,05%, zo maakt Statbel bekend. De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,12 punt of met 0,09%, de inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt van 10,63% naar 8,28% en de afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in januari 125,26 punten. Maar de inflatiecijfers moeten met een grote korrel zout genomen worden, want van een wijken van de inflatie is (nog) geen sprake. We geven letterlijk het rapport van Statbel mee, want dat rapport is veelzeggend.

De inflatie van voeding is de laatste maanden sterk gestegen. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 15,59%. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 2,95 procentpunt.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 8,05% in januari tegenover 7,34% in december. Dat is een gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten.

De belangrijkste prijsstijgingen in januari hadden betrekking op brood en granen, zuivelproducten, ziekteverzekering, vlees, niet-alcoholische dranken, brandverzekering, verpleegkundige verzorging, lichaamsverzorging, telecommunicatiepacks en fruit. Aardgas en elektriciteit hadden daarentegen een verlagend effect op de index.

Wat energie betreft, zien we deze maand een verdere daling van de inflatie, die deze maand 5,21% bedraagt ten opzichte van 32,88% vorige maand. Dit is een gevolg van de sterke stijging van de energie-inflatie in januari 2022 (inflatie is een meting ten opzichte van het voorgaande jaar) en van de daling van de prijs van elektriciteit en aardgas ten opzichte van vorige maand.

Voor elektriciteit bedraagt de inflatie momenteel 2,8% ten opzichte van 35,5% vorige maand. Voor aardgas gaat de inflatie van 73,1% vorige maand naar -7,1% deze maand. In vergelijking met vorige maand zijn de aardgasprijzen met 27,7% gedaald en de elektriciteitsprijzen met 8,6% gedaald. De prijs van huisbrandolie is, afgevlakt over 12 maanden, met 46,7% gestegen in één jaar tijd. De brandstofprijzen lagen 2,8% hoger dan in januari vorig jaar en waren deze maand 0,7% hoger dan vorige maand.

De inflatie voor de diensten gaat van 5,80% naar 6,56%. De inflatie voor huur versnelt van 4,98% naar 5,93%. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) bedraagt deze maand 15,59%, tegenover 14,53% vorige maand. Deze inflatie is de laatste maanden sterk gestegen. In januari van vorig jaar was ze nog 2,26%. Vooral de inflatie van voornamelijk oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees is de afgelopen maanden sterk gestegen. Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 28,2%. In januari 2022 bedroeg ze nog 6,8%. Voor vis bedraagt de inflatie momenteel 15,0% ten opzichte van 1,6% in januari 2022. De inflatie voor zuivelproducten bedraagt deze maand 24,6% ten opzichte van 2,4% in januari 2022. Voor brood en granen is de inflatie deze maand 18,3% ten opzichte van 4,5% in januari vorig jaar. De inflatie van vlees bedraagt deze maand 13,8% ten opzichte van 1,9% in januari 2022.

Wat is de moraal van het verhaal van deze cijferdans? Laat u niets wijsmaken door de overheid, want ze slaan de bal weeral mis. Eerst heette het dat de inflatie van voorbijgaande aard zou zijn, wat dus niet het geval was. En nu zou de inflatie dus (bijna) verslagen zijn. Laat ons aub niet lachen: eerst zien en dan geloven is het motto. Beleggers, laat de waakzaamheid niet verslappen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *