Werkloosheidscijfers VS geven goudprijs oplawaai, zilverprijs moet meer dan 5% prijsgeven.

De Amerikaanse aandelen kelderden afgelopen vrijdag nadat het Labour Department meldde dat de VS vorige maand honderdduizenden banen meer hebben toegevoegd dan verwacht, waardoor speculaties ontstonden dat de Fed haar agressieve monetaire verstrakkingsbeleid zal voortzetten om de inflatie te bestrijden zonder bang te hoeven zijn de arbeidsmarkt te verzwakken. Terwijl de aandelen daalden, schoten de obligatierendementen omhoog in afwachting van nog hogere rentetarieven.

Ondanks de uitverkoop gingen de S&P 500 en Nasdaq de nieuwe maand in. Voor de week voegde de S&P 500 1,6% toe en de Nasdaq zette zijn sterke start van 2023 voort met een stijging van 3,3%. De Dow daalde 0,2%.

Aandelen die gevoelig zijn voor rentetarieven daalden tijdens de sessie van vandaag. Techaandelen, die minder aantrekkelijk worden als de leenkosten stijgen, verloren terrein.

Maar ook de goudprijs nam een duik, waarmee een deel van het eerder gewonnen terrein meer moest worden prijsgegeven. Vrijdagavond stonden de goudfutures 2,63% lager op $ 1.865,90. De zilverprijs verloor anderzijds 5,17% op $ 22,40. De aanleiding van de prijsdaling lag uiteraard in het feit dat de edelmetalen concurrentie krijgen van vastrentende beleggingen.

Bovendien stuwt de verwachting van hogere rentevoeten de koers van de dollar op, waardoor de prijzen voor de edelmetalen extra onder druk komen te staan. Een hogere dollar gaat meestal hand in hand met lagere prijzen voor edelmetalen. Toch zijn de analisten van mening dat de uptrend bij goud en zilver nog niet is gebroken. Maandagmorgen herstelde de goudprijs in ieder geval tot $ 1.890,90, terwijl een troy ounce werd verhandeld aan $ 22,15.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *