Energiecrisis is dit jaar nog niet voorbij (want de energiestromen moeten gereorganiseerd worden)

“Europa is nog niet uit de problemen”, volgens Shell-topman Wael Sawan. De olie- en gasmultinational verdubbelde de winst in 2022 tot een recordbedrag van bijna $ 40 miljard, maar toch kijkt Sawan voorzichtig naar het lopende jaar.

Gas is absoluut kritiek geweest,” zei Sawan. “Voor een lange tijd zal dat gas een belangrijk aandachtsgebied voor ons zijn omdat we ervoor moeten blijven zorgen dat we de uitstoot van gas in de hele waardeketen verlagen.”

Er is geen teken dat de krappe energiemarkt die vorig jaar voor enorme winsten voor het bedrijf heeft gezorgd, zal afnemen, zei Sawan.

Wereldwijde energiegigant Shell meldde op 2 februari dat zijn jaarlijkse winst verdubbelde tot een recordhoogte, terwijl de olie- en gasprijzen enorm stegen na de Russische invasie van Oekraïne.

“Wat je in 2023 natuurlijk zult hebben, is de terugkeer van een aanzienlijke appetijt van China om aardgas te kopen” nadat het zijn COVID-zero-beleid had beëindigd, zei Sawan. “Ik zou geen einde aan de energiecrisis willen verklaren. Ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben.”

Er is nog veel werk aan de winkel om de energiestromen te reorganiseren om het langdurige verlies aan Russische voorraden goed te maken.

“De reorganisatie van de energiestromen in het afgelopen jaar was enorm en we verwachten dat dit proces in de komende maanden zal doorgaan”, zei Sawan. “Dit wordt een proces dat jaren zal duren. En ik zou iedereen willen waarschuwen die ervan uitgaat dat het ergste voorbij is. Dat is namelijk helemaal niet het geval.”

De boodschap van Sawan komt eigenlijk niet onverwacht. Zijn voorganger als Shell-topman Ben van Beurden heeft al in de zomer van vorig jaar gewaarschuwd dat Europa mogelijk de toegang tot energie voor meerdere jaren moet rantsoeneren, aangezien de crisis waarmee de regio wordt geconfronteerd waarschijnlijk meer dan één winter zal duren. Die boodschap werd nu door Sawan gewoon herhaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *