WGC optimistisch over evolutie goudprijs in 2023

Volgens de World Gold Council (WGC) bereikte de wereldwijde vraag naar goud in 2022 het hoogste niveau in 11 jaar, gedreven door een golf van aankopen door centrale banken en particuliere beleggers.

Exclusief de over-the-counter (OTC) handel steeg de vraag naar goud vorig jaar met 18% tot 4.741 ton, slechts 5 ton onder het record van 2011. Bijna een kwart van die vraag kwam van investeerders en centrale banken, waarbij de laatsten meer goud kochten dan ooit tevoren in de afgelopen 55 jaar.

De centrale banken kochten bijna evenveel goud in het derde en vierde kwartaal (respectievelijk 445 ton en 417 ton) als in heel 2021 (450 ton). Alleen al de Centrale Bank van Turkije kocht vorig jaar 542 ton.

De WGC ziet verschillende redenen om optimistisch te zijn over de vooruitzichten van goud in 2023. Goud geniet de voorkeur van centrale banken en investeerders over de hele wereld als een veilige haven dankzij de eindige voorraad en tal van praktische toepassingen, op de eerste plaats natuurlijk in de juwelenindustrie.

De vraag naar goud zou ook kunnen worden ondersteund door een verzwakkende Amerikaanse dollar, die de kosten van goud in dollars voor niet-Amerikaanse kopers effectief verlaagt.

Aan de andere kant kunnen verhoogde rentetarieven de opportuniteitskosten van goud verhogen en kunnen dalende inflatieverwachtingen wegen op de vraag van particuliere beleggers, wat potentieel tegenwind voor goud kan veroorzaken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *