Newcrest rekent op hoger bod van Newmont

Newmont heeft een bod uitgebracht op het Australische Newcrest in een all-share tie-up. Een deal zou de twee bedrijven herenigen die meer dan 30 jaar geleden uit elkaar gingen, waardoor een goudmijngroep ontstond met een productie van meer dan 8 miljoen ounces, een industriekolos van $ 56 miljard.

Goud is onlangs weer in de gunst van de beleggers gekomen. Inflatie en de wens om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen, hebben de centrale banken, waaronder de Chinese, ertoe aangezet om vorig jaar veel goud te kopen, de op een na hoogste hoeveelheid ooit op netto basis. De spotprijs is de afgelopen drie maanden met 15 procent gestegen.

Toch hebben stijgende bedrijfskosten het marktenthousiasme voor goudzoekers getemperd. Deze worden verhandeld tegen de bodem van hun historische boekwaardebereik – tussen één en twee keer – dus consolidatie in de sector goudmijnen is dus niet meer dan logisch.

De aandeelhouders van Newcrest hebben het voorstel Newmont tot nu toe niet omarmd. Minstens één grootaandeelhouder maakte bezwaar tegen de prijs. De aandelen van Newcrest in Australië stegen slechts met de helft van de aangeboden premie van ongeveer 20 procent (boven het driemaandelijkse gemiddelde). Het bestuur had eerder een lagere ruilverhouding van 0,363 afgewezen. De Amerikaanse mijnwerker biedt nu 0,38 voor elk aandeel en waardeert Newcrest op 16,8 miljard dollar.

Dat dit geen knock-out prijs is verklaart die reactie. De aanbiedingsratio impliceert een ondernemingswaarde van ongeveer 8 keer de ebitda. Aandeelhouders in het Canadese Yamana Gold hebben onlangs overeenstemming bereikt over een op aandelen gebaseerde deal tegen een vergelijkbare multiple.

In tegenstelling tot Yamana zijn de aandelen van Newcrest de afgelopen vijf jaar 35 procent achtergebleven bij die van zijn branchegenoten. Dat, en gemiste productiedoelstellingen, verklaart deels het vertrek van topman Sandeep Biswas in december

Maar Newcrest heeft potentieel. De all-in (inclusief kapitaaluitgaven) goudkosten van $ 1.043 waren 11 procent lager dan die van Newmont vorig jaar en die kloof zou de komende drie jaar groter moeten worden, op basis van Visible Alpha-schattingen.

Het kopen van goedkopere productie zou Newmont moeten helpen zijn eigen overheadkosten te verminderen. Maar om deze deal te sluiten, zal het een deel van die kostenverlaging moeten teruggeven aan Newcrest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *