Wat heeft de recente correctie in de goudprijs veroorzaakt?

De prijs van goud hangt af van een complexe reeks factoren. Omdat goud in dollars wordt geprijsd, kan de waarde van de Amerikaanse valuta een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van het edelmetaal.

Een sterke dollar maakt goud duurder voor kopers in andere landen, wat mogelijk kan leiden tot lagere goudprijzen. Aan de andere kant maakt een zwakkere dollar goud betaalbaarder voor internationale kopers en kan dit leiden tot hogere prijzen. Aangezien goud wordt gezien als een afdekking tegen inflatie, kunnen de waardedaling van fiat-valuta’s en de marktverwachtingen rond inflatie ook van invloed zijn op de goudprijs.

Deze factoren lijken duidelijk te zijn in de recente prijsgeschiedenis van het gele metaal. Gedurende het grootste deel van 2022 daalden de goudprijzen, ondanks de hoge inflatie, zelfs, waarschijnlijk lager door de aanhoudend sterke dollar ten opzichte van andere valuta’s.

Meer recentelijk, toen de inflatie koppig aanhield ondanks de pogingen van de Federal Reserve om deze onder controle te krijgen, zijn de goudprijzen hersteld tot meer dan $ 1.875 per ounce in januari 2023, van ongeveer $ 1.656 per ounce in september 2022. Maar die stijging was waarschijnlijk te fors, zodat de goudprijs technisch gesproken overkocht was. In die omstandigheden was een correctie niet meer dan logisch. Vanmorgen werd opnieuw gehandeld aan $ 1.886,50 per troy ounce. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *