Sibanye-Stillwater krijgt goedkeuring voor belangrijk lithiumproject

Sibanye-Stillwater (NYSE: SBSW) meldde maandag dat de verwachte milieuvergunning voor de Rapasaari-mijn en de Päiväneva-concentrator van het Keliber-lithiumproject op 28 december 2022 is ontvangen van het Regionale Administratieve Agentschap voor West- en Binnenland van Finland (AVI).

Het bedrijf zei dat afzonderlijke vergunningsaanvragen voor de Rapasaari-mijn en de Päiväneva-concentrator die op 30 juni 2021 waren ingediend, vervolgens door de AVI werden gecombineerd tot één vergunning. De voorgestelde mijnbouw- en verwerkingsactiviteiten die door de AVI-vergunning zijn goedgekeurd, bevinden zich in de gemeenten Kaustinen, Kokkola en Kronoby, Finland.

De Rapasaari-mijnactiviteiten omvatten de winning van erts en afvalgesteente, verwijdering van het afvalgesteente en afvoer van water uit het gebied.

De activiteiten in Päiväneva omvatten de verwerking van mineralen, residuen en waterbehandeling, waterinname uit de rivier de Köyhäjoki en een verantwoorde afvoer van de overloop naar de rivier, voegde het eraan toe.

Belangrijk is dat het bedrijf zei dat het vergunningsbesluit van de AVI een waterbeheervergunning voor de concentrator omvat.  

“We zijn verheugd dat we deze belangrijke milieuvergunning hebben ontvangen kort nadat we goedkeuring hadden gekregen voor de Keliber-lithiumraffinaderij in Kokkola, die zich voorbereidt op de start van de bouwfase binnen de volgende weken. Ons doel is om het project binnen schema te laten verlopen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat onze impact op het milieu zo laag mogelijk is, terwijl we de vereiste processen volgen om ervoor te zorgen dat alle vergunningsvoorwaarden redelijk en ondubbelzinnig zijn en praktisch te implementeren en na te leven”, aldus CEO Neal Froneman.

Keliber is een geavanceerd lithiumproject in Kaustinen en Kokkola, Finland. Keliber wil de eerste Europese producent zijn van batterij-grade lithiumhydroxide uit zijn eigen gedolven ertsreserves. Keliber is een dochteronderneming van Sibanye-Stillwater, een multinationale mijnbouw- en metaalverwerkingsgroep. Op 3 oktober 2022 kondigde Sibanye-Stillwater aan dat haar effectieve belang in Keliber Oy is verhoogd tot 84,96%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *