Ook goudmijnaandelen corrigeren na forse correctie op de goudmarkt

De gemakkelijkste manier om blootstelling aan goud te krijgen, is via de aandelenmarkt waar u kunt beleggen in de aandelen van goudmijnbedrijven. Investeren in ongemunt goud biedt niet de hefboomwerking die u zou krijgen van beleggen in goudmijnaandelen. Naarmate de prijs van goud stijgt, kunnen de hogere winstmarges van mijnwerkers de inkomsten exponentieel verhogen. Stel dat een mijnbouwbedrijf een winstmarge van $200 heeft terwijl de prijs van goud $1.000 is. Als de prijs met 10% stijgt tot $ 1.100 per ounce, stijgt de operationele marge van de gouddelver tot $ 300 – een stijging van 50%.

Natuurlijk zijn er andere kwesties waarmee rekening moet worden gehouden bij goudmijnaandelen, namelijk politieke risico’s (omdat veel in ontwikkelingslanden actief zijn) en de moeilijkheid om de goudproductie op peil te houden.

Let bij het beleggen in ETF’s op de intrinsieke waarde (NAV), aangezien de aankoopprijs soms ruim boven de NAV kan liggen, vooral wanneer de markten optimistisch zijn.

Een lijst met goudmijnbedrijven omvat onder andere Barrick Gold Corp. (ABX.TO), Newmont Corp. (NEM) en Agnico Eagle Mines Ltd. (AEM). Passieve beleggers die een grote blootstelling aan de goudzoekers willen, kunnen de VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) overwegen, die investeringen in alle grote mijnwerkers omvat. Deze is echter alleen toegankelijk voor Amerikaanse beleggers. De correctie in de goudprijs veroorzaakte uiteindelijk ook een correctie in de koersen van de goudmijnaandelen. De piekkoersen voor de afgelopen 12 maanden liggen nog steeds flink boven de huidige koersniveaus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *