Overal borrelt chaos onder de oppervlakte (en hou dus het goud goed in de gaten)

In afzonderlijke interviews zeiden Thorsten Polleit, hoofdeconoom bij Degussa en Michele Schneider, directeur handelseducatie en -onderzoek bij MarketGauge, dat de Federal Reserve weinig kan doen om de inflatie terug te brengen tot haar doelstelling van 2%.

Schneider zei dat goud een aantrekkelijke veilige haven blijft. “Of het nu gaat om inflatie, stagflatie of zelfs een recessie, uiteindelijk borrelt overal chaos onder de oppervlakte”, zei ze. “Ik zie geen enkele reden waarom we dit jaar geen $ 2.000 goud kunnen zien.”

Ondertussen verklaarde Polleit dat de Federal Reserve op geen enkele manier de inflatie kan verlagen zonder een recessie te veroorzaken. Hij voegde eraan toe dat wanneer de recessie toeslaat, de centrale bank snel van koers zal veranderen door de rente te verlagen. In een dergelijk scenario zal de goudprijs schitteren.

Tegelijkertijd bestaan de risico’s voor de economie uit meer dan alleen stijgende consumentenprijzen; er broeit nog een andere belangrijke economische dreiging in de VS: een mogelijk faillissement van de overheid.

Vorige week zei Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds, dat het zeer schadelijk zou zijn voor zowel de economie als voor de financiële markten als de Amerikaanse regering haar schulden niet zou nakomen.

De Amerikaanse regering bereikte vorige maand officieel haar leningslimiet en met wat creatieve boekhouding zal het ministerie van Financiën naar verwachting in staat zijn om haar rekeningen tot juni te betalen.

Hoewel er nog tijd is om dit probleem op te lossen, merken enkele grote banken op dat de risico’s van wanbetaling toenemen.

Anna Golubova van Kitco keek naar de laatste keer dat de VS met zoveel onzekerheid en intensiteit te maken kreeg met betrekking tot het schuldenplafond en dat was meer bepaald in augustus 2011.

Ze merkte op dat goud uiteindelijk in augustus steeg en in september van dat jaar zelfs de kaap van $ 1.900 per ounce doorbrak. Ze voegde eraan toe dat analisten overtuigd zijn dat een soortgelijk patroon zich dit jaar zou kunnen voordoen.

“Telkens wanneer de overheidsuitgaven omhoog gaan, wordt goud aantrekkelijker omdat het een neutraal actief is. Het is niet onderworpen aan overheidsbeleid in termen van stijgende of dalende waarde zoals de Amerikaanse dollar zou kunnen,” vertelde Gainesville Coins edelmetaalexpert Everett Millman. “Het voorbeeld uit 2011 is een interessante parallel, want wanneer de vrees bestaat dat het financiële systeem op wankele grond berust, kan het schuldenplafond veranderen van een non-issue in iets dat mensen banger maakt voor de stabiliteit van de overheid en het financiële systeem.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *