Hoe zit het op de aardgasmarkt? Kaap van € 51/MW komt in het vizier

Rond de aardgasprijs bleef het de laatste weken merkwaardig stil en dat ondanks het feit dat er goed nieuws te melden was. De Nederlandse TTF-aardgasfutures werden maandag verhandeld in de buurt van € 51/MWh, bijna het laagste niveau sinds september 2021. Dat heeft te maken met het feit dat de temperaturen in Europa naar verwachting vanaf deze week zullen stijgen.

Tegelijkertijd nadert Europa het einde van het winterseizoen met een opslagcapaciteit van ongeveer 69%, ver boven het 10-jarige gemiddelde van 54% voor deze tijd van het jaar. Er wordt verwacht dat de sterke vloeibaar aardgasstromen zullen aanhouden, met Freeport LNG, dat als de op één na grootste Amerikaanse LNG-exporteur en een belangrijke leverancier aan Europa die sinds juni 2022 gesloten was, op het punt staat weer open te gaan. Hoewel de energiecrisis voorlopig onder controle lijkt nu het koude seizoen ten einde loopt, blijven de vooruitzichten voor de komende winter uitdagend. Europa moet zijn LNG-importcapaciteit vergroten, LNG-leveringen blijven aantrekken, de gasopslagfaciliteiten tegen oktober weer voor ongeveer 90% aanvullen en de vraag verder terugdringen.

Dat laatste is dus ook bij onze noorderburen gebeurd. In Nederland is in 2022 een kwart minder gas verbruikt dan in 2021. In totaal werd er 31 miljard kubieke meter gas verbruikt. Dit is het laagste niveau sinds 1972. Met name grote industriële bedrijven en huishoudens verbruikten minder aardgas. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Grote industriële bedrijven die normaal gesproken veel aardgas verbruiken, verbruikten in 2022 ruim een kwart minder aardgas dan een jaar eerder. Deze daling was het sterkst bij bedrijven in de aardolie-industrie en de chemische industrie. Elektriciteitscentrales verbruikten 12 procent minder aardgas.

Ook huishoudens verbruikten minder aardgas in 2022; een kwart minder dan in 2021. Een deel van deze daling komt door het warmere weer (10 procent). Als rekening wordt gehouden met de hogere temperaturen, was het verbruik 15 procent lager dan in 2021. Dit kwam grotendeels door de sterk gestegen gasprijzen.

Een deel van de daling van het aardgasverbruik komt door glastuinbouwbedrijven die zelf elektriciteit produceren met een gasmotor. Deze bedrijven verbruikten ruim 30 procent minder aardgas in hun gasmotoren.

Gasvoorraad goed gevuld

De gasvoorraad was aan het einde van 2022 122 procent groter dan de eindvoorraad van 2021. Hiermee is drie kwart van de gasopslagen gevuld. Dit komt vooral doordat er minder gas is verbruikt, en er meer gas is ingevoerd (+ miljard kubieke meter). In 2022 werd wel minder gas gewonnen (- 3,4 miljard kubieke meter) dan in 2021.

In 2022 verdubbelde de invoer van vloeibaar aardgas (+ 9,1 miljard kubieke meter), vergeleken met 2021. Een belangrijke oorzaak is de ingebruikname van de LNG-terminal voor de kust van de Eemshaven. Een derde van de totale invoer van gas is vloeibaar aardgas.

De invoer van gasvormig gas was in 2022 4,6 miljard kubieke meter lager dan in 2021. Er werd vooral minder ingevoerd vanuit Noorwegen en Duitsland. Ook werd er minder gasvormig gas uitgevoerd (- 1,3 miljard kubieke meter).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *