Ook de goudmarkt houdt de adem in met de Amerikaanse inflatiecijfers op komst

De goudprijs daalde maandag tot bijna een maandelijks dieptepunt, terwijl traders wachtten op meer signalen over de Amerikaanse economie in de vorm van de belangrijkste inflatiecijfers die vandaag worden verwacht, terwijl de koperprijzen forse verliezen leden te midden van groeiende onzekerheid over een economisch herstel in China.

De nieuwjaarsrally van de goudprijs bekoelde de afgelopen twee weken toen de financiële markten hun vooruitzichten voor het Amerikaanse monetaire beleid opnieuw beoordeelden. De Federal Reserve heeft onlangs aangegeven dat zij van plan is de rentetarieven te blijven verhogen, ook al is de inflatie de afgelopen maanden afgenomen.

De consumentenprijsindex (CPI) van dinsdag zal naar verwachting meer licht werpen op waar de rentetarieven in de Verenigde Staten mogelijk een piek zouden kunnen bereiken. Hoewel de inflatie in januari naar verwachting verder zal zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande maand, bevindt ze zich nog steeds op een relatief hoog niveau.

Stijgende rentetarieven voorspellen slecht nieuws voor goud en andere niet-renderende activa. Een sterkere dollar, die profiteert van hogere koersen, maakt het gele metaal ook duurder in aanschaf, hetgeen op de vraag drukt.

De prijzen van edelmetalen stonden ook onder druk door de stijgende kortetermijnrente op schatkistpapier, toen een inversie in de Amerikaanse rendementscurve het diepste niveau bereikte sinds de jaren tachtig. De trend signaleert dit jaar een potentiële recessie in de grootste economie ter wereld.

Dit scenario kan de goudprijs later in 2023 ten goede komen, vooral als de Fed haar renteverhogingen onderbreekt vanwege toenemende economische druk. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *