Oliemarkt laat opnieuw stoom af (in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers)

De olieprijzen daalden maandag als gevolg van de anticipatie op economische signalen in de vorm van de belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers die deze week worden verwacht, waarbij de markten grotendeels voorbij een verlaging van het Russische aanbod keken omdat de vrees voor een wereldwijde economische vertraging en een gespreid herstel in China aanhielden.

De prijzen voor ruwe olie waren vorige week sterk gestegen, met een groot deel van de winst op vrijdag nadat Rusland had aangekondigd dat het de aanvoer met 500.000 vaten per dag zou verminderen als reactie op de westerse prijsbeperkingen die aan zijn export zijn opgelegd vanwege het conflict in Oekraïne.

Maar analisten zeiden maandag dat het cijfer grotendeels door de markten was in geprijsd en dat Rusland waarschijnlijk moeite had om kopers voor olie te vinden te midden van strikte westerse sancties op de Russische olie-export.

“Deze productieverlagingen veranderen onze kijk op de markt niet, aangezien we er al van uitgingen dat Rusland het aanbod zou moeten verminderen als gevolg van het EU-verbod op olie en geraffineerde producten. De zwakte bij het begin van de nieuwe week in de prijzen, weerspiegelt waarschijnlijk het feit dat de markt tot het besef komt dat deze verlagingen al grotendeels zijn in geprijsd’, schreven de analisten van ING in een rapport.

Maar de onzekerheid over een wereldwijde economische vertraging woog gisteren op de olieprijs, waarbij traders nu wachten op meer signalen van de inflatiecijfers van de Amerikaanse consumentenprijsindex die vanmiddag worden verwacht. Hoewel wordt verwacht dat de inflatie in januari verder is afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand, leeft anderzijds de verwachting dat deze nog steeds relatief hoog zal blijven.

Deze trend zou kunnen leiden tot meer renteverhogingen door de Federal Reserve, wat de economische groei zou drukken en later dit jaar mogelijk de vraag naar olie zou kunnen verminderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *