Wat heeft Valentijn voor ons in petto (en dan hebben we het over de inflatie)?

De afgelopen week was niet gunstig voor de markten, zo stelt Frank Vranken als Chef Investment Officer bij Edmond de Rothschild (Europa), Luxemburg. . Zowel obligaties als aandelen daalden vorige week naar opnieuw lagere niveaus. Op relatieve basis deed de grootste correctie zich voor op de obligatiemarkten, waarbij vooral het korte segment steeg naar hogere rendementsniveaus.

De 2-jaars rente op de Amerikaanse en de 2-jaars Duitse Bund stegen met bijna 20 basispunten en de laatstgenoemde bereikte met 2,77% een nieuw record. Maar het lange einde van de curve volgde, zij het in mindere mate. Hoewel, als we naar Zweden kijken, de 10-jaars Zweedse staatsobligatie met bijna 46 basispunten in rendement steeg.

Dus wat is er aan de hand ? Blijkbaar lijken de markten sinds de laatste banencijfers in de VS veel minder overtuigd van toekomstige renteverlagingen. In de VS hebben de markten de afgelopen 5 dagen tussen nu en eind 2024 minstens één en bijna twee renteverlagingen van elk 25 basispunten door de Fed uitgewist.

Langer hogere geldmarktrentes lijken ineens minder onrealistisch. Vandaag zal dat idee worden getest wanneer de Amerikaanse CPI van januari wordt vrijgegeven. Een bovengemiddeld cijfer zou de markten verder uit de pas kunnen brengen. Interessant is dat de BofA Fund Manager Survey die deze week wordt verwacht, kan onthullen hoe beleggers zich in de tussentijd hebben gepositioneerd. Wat is hun kijk op de economie en hoe worden ze geïnvesteerd? Geen harde landing en klaar voor Goudlokje? Het kan het verschil maken voor de rest van deze maand. We wachten dus reikhalzend af wat Valentijn ons deze dinsdag als inflatiecijfers zal brengen. Later deze week zullen ook de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor januari worden gepubliceerd. Houd de creditcarduitgaven in de gaten als deze cijfers openbaar worden gemaakt, zo sluit Vranken af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *