Huidige beursrally is waarschijnlijk het hoogtepunt’ voor 2023: JPMorgan

JPMorgan zegt dat beleggers zich niet al te comfortabel moeten voelen bij de indrukwekkende start van de aandelenmarkt in 2023.

“Over het algemeen denken we dat de aandelenrally die afgelopen oktober begon en waarvan we hoopten dat deze zou blijven duren, aangedreven door een piek in de obligatierendementen/CPI, de heropening van China en de daling van de Europese gasprijzen, ergens zal stillen naarmate het jaar vordert’, schreef de nauwlettende JP Morgan-strateeg Mislav Matejka maandag in een notitie. “Naar onze mening krijgen nog dit kwartaal waarschijnlijk het hoogtepunt van koersen op de beurs op Wall Street. Daarna zal het alleen maar bergaf gaan.”

Matejka raadt beleggers aan hun blootstelling aan aandelen – waarvan hij zegt dat ze gevaarlijk hoge waarderingen hebben bereikt – te verminderen en meer aandacht te besteden aan de defensievere delen van de markt.

De sterke rally van de belangrijkste indices tot nu toe dit jaar heeft veel marktvolgers verrast, vooral gezien het feit dat de Federal Reserve nog maar eens een nieuwe renteverhoging tegemoet gaat om de inflatie te bestrijden.

Verschillende Fed-leden, waaronder de Atlanta Fed-president Raphael Bostic en de Minneapolis Fed-president Neel Kashkari, zijn sinds de laatste Fed-bijeenkomst naar buiten gekomen met waarschuwingen dat de rente mogelijk hoger zal moeten uitvallen dan beleggers momenteel verwachten.

En hoewel algemeen wordt verwacht dat de Fed de renteverhogingen dit jaar zal pauzeren, is de timing daarvan onzeker. Die renteverhogingen zouden tot gevolg kunnen hebben dat de economie vertraagt.

Het Amerikaanse bedrijfsleven worstelt ondertussen door een teleurstellend winstseizoen dat de opmars van de markt in 2023 waarschijnlijk niet rechtvaardigt.

Grote bekende bedrijven zoals Apple (AAPL), Meta (META), Snap (SNAP), Microsoft (MSFT) en Starbucks (SBUX) boekten zwakke winsten in het vierde kwartaal, terwijl ze ook voorzichtig toekomstgericht commentaar gaven. Tegen die achtergrond zou de piek inderdaad bereikt kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *