Oekraïne heeft te weinig munitie en dat ondanks de miljarden steun van het westen, geeft Stoltenberg toe

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg waarschuwde maandag in een briefing dat het Westen nu verwikkeld is in een race tegen Rusland om munitie naar de frontlinies te krijgen ter ondersteuning van de Oekraïense strijdkrachten. Hij bevestigde specifiek dat de NAVO-landen zich in een logistieke race bevinden met betrekking tot munitie en wapenvoorraden en dat op een cruciaal moment van intensievere gevechten. Dit aangezien Rusland al een grootschalig offensief in Oekraïne lijkt te hebben gelanceerd …  duizenden en nog eens duizenden troepen te hebben gestuurd, legde Stoltenberg uit.

“Het is duidelijk dat we in een logistieke race verwikkeld zitten. Noodzakelijke goederen zoals munitie moeten Oekraïne bereiken voordat Rusland het initiatief op het slagveld kan overnemen.” Hij beschreef ook op dramatische wijze dat de uitputtingsoorlog een logistieke strijd dreigt te worden, terwijl hij erkende dat “Ja, we hebben een uitdaging. Ja, we hebben een probleem . . .  maar we hebben ook een strategie om dat aan te pakken.” In sommige opzichten zijn de woorden van Stoltenberg een late erkenning dat Rusland het initiatief in de oorlog al heeft gegrepen.

Volgens de Financial Times is Oekraïne, ondanks dat het Westen het afgelopen jaar al miljarden aan wapens en voorraden in de militaire inspanningen van Oekraïne heeft gestoken, nog altijd niet voldoende bewapend voor de strijd met de machtige gebuur.

De munitietekorten in Oekraïne zijn acuut, vertelde een hoge westerse inlichtingenfunctionaris aan de Financial Times, eraan toevoegend dat de snelheid van de westerse bevoorrading van cruciaal belang kan zijn voor de uitkomst van Ruslands poging om het initiatief in de oorlog terug te krijgen.

De strijdkrachten van Kiev vuren naar schatting elke dag meer dan 5.000 artilleriegranaten af – gelijk aan de hoeveelheid gebruikt door een kleiner Europees land in een heel jaar in vredestijd. Naar schatting schiet Rusland elke dag vier keer munitie de lucht in als het probeert territorium in het oosten van het land te veroveren en tienduizenden nieuw opgeleide dienstplichtigen in de oorlog inzet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *