Chinese centrale bank blijft maar goud kopen (wat is hier aan de hand?)

Het best presterende edelmetaal vorige week was opnieuw goud, maar nog steeds met een verlies op weekbasis van 0,06%. Er was heel wat belangrijk nieuws op de schap. De fusie van Newmont en Newcrest zal het grootste goudbedrijf ter wereld worden, met een marktkapitalisatie van $ 57 miljard, totale goudreserves van 155 miljoen ounces, totale hulpbronnen van 333 miljoen ounces en een geschatte levensduur van 17 jaar.

Het nieuwe bedrijf zou ook zilver, zink, lood en koper produceren, en niet-gouden grondstoffen zouden de komende drie jaar minder dan 20% van de jaarlijkse omzet blijven uitmaken, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Maar op de goudmarkt speelt vooral de factor China een belangrijke rol.

China verhoogde zijn goudreserves voor de derde achtereenvolgende maand, terwijl ook de andere centrale banken wereldwijd blijven hun posities in deze veilige vluchthaven verder opbouwen. De People’s Bank of China (PBOC) verhoogde de reserves in januari met ongeveer 15 ton, volgens gegevens op haar website op dinsdag, waardoor het totaal op 2.025 ton kwam. In de voorgaande twee maanden voegde het in totaal 62 ton toe.

Chinese centrale bank blijft dus maar goud kopen, zodat de vraag moet worden gesteld wat er hier aan de hand is. We geven eerlijk toe dat we het ook niet weten, maar de kans is klein dat de PBOC ‘zo maar’ goud koopt. Het kan ons inziens geen kwaad voor de kleine belegger om ook wat goud te kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *