Zilverprijs zal volgens het Silver Institute dit jaar rond $23 blijven schommelen

Ondanks de recente uitverkoop heeft de zilvermarkt een solide start van het jaar gekend en hoewel de prijsactie dit jaar naar verwachting volatiel zal zijn, verwacht het Silver Institute hogere prijzen aangezien de vraag naar zilver naar verwachting nieuwe recordniveaus zal bereiken.

In een rapport dat woensdag is gepubliceerd, zei het Instituut dat het verwacht dat de zilverprijs in 2023 gemiddeld rond de $23 per ounce zal liggen, een stijging van 6% ten opzichte van de gemiddelde prijs van vorig jaar van $21,70.

“Dit jaar hanteren we voorzichtige positieve vooruitzichten voor de zilverprijs. Dit is gebaseerd op onze visie dat, zelfs als het tempo van de renteverhoging vertraagt, de verhogingen tot halverwege dit jaar zullen doorgaan en mogelijke renteverlagingen (indien die er daadwerkelijk komen) hoe dan ook marginaal zullen zijn.

De Amerikaanse inflatie zal in aanzienlijke mate afnemen waardoor de reële rentetarieven zullen stijgen, wat zal wegen op zilver en op de andere edele metalen. Bovendien zou het wegnemen van de angst voor een recessie investeerders moeten aanmoedigen om meer risico’s te nemen, dit in het voordeel van aandelen ten opzichte van zilver en goud’, aldus de analisten van het Silver Institute in het rapport.

Hoewel het Silver Institute dus voorzichtig optimistisch is over de evolutie van de zilverprijs, zeiden de analisten dat er genoeg onzekerheid heerst in de wereldeconomie om het grijze metaal voor uitdagingen te stellen.

Het Instituut zei dat er nog steeds een gezonde vraag naar zilver is, hoewel lager dan de recordniveaus van vorig jaar. Die vraag zou de aanhoudend hogere prijzen moeten blijven ondersteunen.

De wereldwijde vraag naar zilver zal dit jaar naar verwachting in totaal 1,15 miljard ounce bedragen, iets minder dan het record van 1,24 miljard ounce vorig jaar.

“Maar zelfs op dat niveau zal het nog steeds het op één na hoogste wereldwijde vraagniveau naar zilver ooit zijn”, aldus het Silver Institute.

De zilvermarkt zal naar verwachting verder worden gestimuleerd door de groeiende industriële vraag. Het rapport zei dat de productie van industrieel zilver dit jaar naar verwachting met 2,6% zal toenemen tot 550 miljoen ounces. De vraag naar zonne-energie blijft een kritieke factor voor de zilvermarkt.

“De industriële vraag naar zilver zal ook stijgen door de elektrificatie van voertuigen en de toenemende inzet van regeringen voor groene infrastructuur”, aldus het Instituut. “De afname van fotovoltaïsch zilver zal dit jaar een nieuwe piek bereiken. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de inzet van hernieuwbare energie versneld, terwijl regeringen ernaar streven hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.”

“Het gebrek aan volatiliteit in de zilverprijs kan sommige particuliere beleggers ertoe aanzetten om over te stappen op alternatieve activaklassen”, aldus de analisten.

Aangezien de vraag sterk blijft, merkte het Silver Institute op dat de markt naar verwachting nog steeds een aanzienlijk onevenwicht tussen vraag en aanbod te zien zal geven. De zilverproductie zal dit jaar naar verwachting een nieuw record van 1,055 miljard ounce bereiken, een stijging van 4% ten opzichte van 2022.

“In 2022 steeg het tekort vervolgens naar een recordhoogte van 253 Moz. Dit jaar, hoewel het tekort naar verwachting zal afnemen, zal het met een verwachte 119 Moz nog steeds uitzonderlijk hoog zijn”, aldus de analisten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *