Goudimport draagt bij aan de vergroting van het tekort op de Turkse lopende rekening

De sterke stijging van de goudimport van Turkije en de stijgende energiekosten hebben het tekort op de lopende rekening van het land vergroot, tekort dat het hoogste niveau sinds medio 2018 bereikte.

Turkije zag vorig jaar dus een aanzienlijke verslechtering van het saldo op de lopende rekening, hoofdzakelijk als een grotere import van goederen.

“Dit was te wijten aan de stijgende energierekeningen, aan de goudimport die fors opliep en op een grotere import van tal van andere belangrijke goederen (exclusief goud en energie), aldus ING’s hoofdeconoom voor Turkije Muhammet Mercan.

Het gat op de lopende rekening bedroeg in 2022 $ 48,8 miljard voor het volledige jaar – het grootste sinds medio 2018, volgens de gegevens die afgelopen maandag zijn gepubliceerd. Alleen al in december liep het tekort op tot 5,9 miljard dollar, wat hoger was dan verwacht.

De invoer van goud was goed voor $ 20,4 miljard in 2022, wat zwaar woog op het saldo op de lopende rekening. Turkse beleggers omarmden vorig jaar goud als een hedge tegen inflatie, valutadevaluatie en algemene onzekerheid.

De gouverneur van de centrale bank, Sahap Kavcioglu, verklaarde vorige maand in een toespraak dat een enorme toename van de invoer van goud leidde tot een tekort op de lopende rekening. En als de invoer van edelmetalen en energie uit de cijfers zouden worden gehouden, zou Turkije een overschot hebben gehad.

In de tweede helft van het jaar nam de invoer van goud ook aanzienlijk toe en de buitenlandse handel in goud leverde een negatieve bijdrage aan het saldo op de lopende rekening van 2022″, zei Kavcioglu.

Zo schoot de Turkse goudimport in september met 543% omhoog tot 3,1 miljard dollar, terwijl de jaarlijkse inflatie versnelde tot het hoogste punt in 24 jaar van 83,45%.

De kwestie van de stijgende goudimport werd twee weken geleden zelfs aan de orde gesteld door de president van het land, Recep Tayyip Erdogan, die zei dat Turkije van plan is zijn goudproductie te blijven verhogen, zodat het minder afhankelijk is van import.

Het zijn niet alleen de retail consumenten die vorig jaar meer goud kochten. De Turkse centrale bank was in 2022 de grootste officiële koper van goud.

Volgens de gegevens van de World Gold Council stegen de officiële goudreserves van Turkije met 148 ton tot 542 ton, wat het hoogste niveau ooit in 2022 markeerde.

In de herfst versnelde de Turkse inflatie tot 85%, om vervolgens in december te vertragen tot 64%. De Turkse centrale bank was ook een van de weinige die de rente in 2022 verlaagde en de beleidsrente van 14% naar 9% bracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *