Krappe arbeidsmarkten blijven inflatie ondersteunen

Kan de strijd tegen de inflatie worden gewonnen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. In ieder geval zijn de energieprijzen fors gedaald en dat scheelt meteen al een slok op de borrel. Maar anderzijds blijven de arbeidsmarkten en dat geldt zowel voor de Verenigde Staten als in ons land. Maar ook onze noorderburen zijn in hetzelfde bedje ziek.

Na een lichte verruiming in het derde kwartaal werd de Nederlandse arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2022 weer iets krapper. Er waren 13.000 werklozen minder dan een kwartaal eerder. Ook het aantal openstaande vacatures liep terug, maar minder hard. Tegenover elke 100 werklozen stonden 123 vacatures.

Het aantal banen groeide nog steeds, en wel met 85.000. Na een afname in het derde kwartaal nam ook het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie in het vierde kwartaal weer toe. Dit blijkt uit de nieuwste arbeidsmarktcijfers van het CBS.

Eind december stonden er 442.000 vacatures open, 7.000 minder dan aan het einde van het derde kwartaal. Dit is de tweede achtereenvolgende daling na een periode van acht kwartalen waarin het aantal vacatures bleef toenemen.

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (89.000), de zakelijke dienstverlening (73.000) en de zorg (64.000). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Wat moeten we hieruit concluderen? Een krappe arbeidsmarkt wil zeggen dat de vraag naar handen en hersenen hoog blijft, wat meteen ook de loonkosten onder druk zet. Wat op zijn beurt de inflatie opstuwt. De moraal van het verhaal zal duidelijk zijn: de inflatie is tot nader order nog niet aan banden gelegd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *