Kazachstan is nu koper in plaats van verkoper van goud

Na in 2022 de grootste goudverkoper onder de centrale banken te zijn geweest, begon de Nationale Bank van Kazachstan (NBK) het jaar 2023 door haar toewijzing aan het edelmetaal te verhogen.

Krishan Gopaul, senior marktanalist voor Europa, het Midden-Oosten en Azië bij de World Gold Council, zei dat volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds de centrale bank van Kazachstan vorige maand 3,9 ton goud kocht.

Hij merkte op dat dit de eerste verhoging van de goudreserves sinds oktober is. De officiële goudreserves van het land bedragen nu 355,6 ton.”

In een rapport dat vorige week werd gepubliceerd, merkte Gopaul op dat Kazachstan zijn officiële goudreserves vorig jaar met 51 ton heeft verminderd; meer dan de helft van dat goud, 29 ton, werd in december verkocht.

Samen met Kazachstan zei Gopaul ook dat de Centrale Bank van Oezbekistan vorig jaar een netto goudverkoper was, waardoor haar goudreserves met ongeveer 1 ton verminderden. CBU zette die trend voort in het nieuwe jaar en verkocht vorige maand 12 ton goud, volgens gegevens van het IMF.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *