‘De speeltijd is voorbij’: ‘The Black Swan’-auteur zegt dat het tijdperk van gemakkelijk geld voorbij is en vergelijkt Bitcoin met een ’tumor’

Vorig jaar was een van de slechtste op de beurs sinds de financiële crisis van 2008 en betekende het einde van een driejarige bull run. De door technologie aangedreven Nasdaq verloor in de loop van het jaar 33,1%, terwijl de S&P 500 met 20% kelderde.

Sommige experts beweren nu dat het ergste voorbij is en dat de inflatie die de economie heeft verzuurd, bijna is opgelost.

Maar niet iedereen verwacht een soepele rit in 2023 en daarna. Nassim Nicholas Taleb, adviseur van hedgefonds Universa Investments en auteur van The Black Swan, zegt dat de gloriedagen van de aandelenmarkt voorbij zijn.

“De speeltijd is voorbij, de kinderen gaan weer naar school”, vertelde Taleb aan Bloomberg tijdens een evenement georganiseerd door Universa. “Het zal in de komende jaren op de beurs allemaal niet meer zo soepel verlopen als de afgelopen 15 jaar.”

Hij zei dat alles is mis gegroeid toen sterke aandelenprestaties niet langer gebaseerd waren op bedrijven die positieve kasstromen rapporteerden. De beslissing van de Federal Reserve om de rentetarieven destijds te verlagen tot 0% hielp om de markten op een punt te brengen waarop geen terugkeer meer mogelijk was, waardoor er tumoren de kop opstaken, aldus Taleb.

Hij legde verder uit dat die tumoren of activabubbels een illusie van rijkdom voor de Amerikanen creëerden.

“Al die jaren stegen de activa als gek”, zei hij, verwijzend naar onroerend goed en Bitcoin. “Het is als een tumor, ik denk dat dit de beste vergelijking is.”

Taleb noemde Twitter als een voorbeeld van een bedrijf dat aandelenmarkten en particuliere investeerders als een ‘geldautomaat’ heeft gebruikt en dat die investeerders op de harde manier zullen leren waarom cashflow belangrijk is om rekeningen te betalen. Elon Musk nam Twitter in oktober 2022 over voor $ 44 miljard, waarvan bijna $ 12,5 miljard uit schulden kwam.

Positief is dat Taleb verwacht dat de inflatie in sommige sectoren zal dalen, en dan met name in onroerend goed en grondstoffen, ook al zijn de rentetarieven hoger dan in het recente verleden. Dat zou de algemene inflatie helpen vertragen.

Andere marktwaarnemers hebben dit jaar een soortgelijk alarm geslagen als Taleb over de toekomst van de aandelenmarkt. Jeremy Grantham, een doorgewinterde belegger, schreef eerder deze week dat de economische en financiële problemen kunnen aanhouden, waardoor de aandelenmarkten zullen instortten. Bovendien voegde hij eraan toe dat we alleen de eerste en gemakkelijkste etappe van de uitbarsting van de zeepbel op de aandelenmarkt hebben beleefd en dat er veel moeilijkere tijden in het verschiet liggen.

Grantham merkte op dat als de marktcorrectie erger is dan beleggers verwachten, de aandelenwaarderingen zouden kunnen halveren in vergelijking met hun eerdere piek in januari 2022.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *