Basquiat in LA: een New Yorker verhuist voor Sotheby’s even naar Los Angeles

Jean-Michel Basquiat, een kunstenaar die synoniem is met de Lower East Side van New York City, bezocht regelmatig de City of Angels. Een verkooptentoonstelling in de galerie van Sotheby’s in Los Angeles verkent onder andere zijn dialoog met beroemdheden.

Jean-Michel Basquiats benadering van schilderen was onmiskenbaar vernieuwend, speels en dynamisch. Het tumult van beelden en symbolen dat over de doeken van de kunstenaar stroomt, spreekt niet alleen tot de levendige, uitbundige en onstuitbare geest van het centrum van New York in de jaren tachtig, waaruit hij voortkwam, maar ook tot zijn eigen onverzadigbare en willekeurige honger naar kennis.

Hoewel hij slechts ongeveer acht jaar schilderde, is Basquiat uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke en internationaal bekende kunstenaars van de late 20e eeuw.

Na een tentoonstelling in 1982 in Fun Gallery in East Village, bracht Basquiat een langere tijd door in Los Angeles en keerde hij tijdens zijn leven vele malen terug naar de stad. Deze periode was cruciaal in de carrière van Basquiat, toen hij opklom tot buitengewone hoogten van kritische en commerciële bekendheid.

Weg van de druk en het verpletterende tempo van de kunstwereld in New York, kon dit opkomende talent zijn missie met minder afleiding voortzetten en zijn stijgende populariteit verwerken. Basquiat voltooide snel een fenomenale reeks schilderijen voor een solotentoonstelling in maart 1983, waaronder Zingest, een werk dat momenteel te zien is in Basquiat: Young King, een verkooptentoonstelling in Sotheby’s Los Angeles. Veel van de werken in deze tentoonstelling drukken een dialoog uit met roem en sterrendom. Verwijzend naar beroemde boksers, muzikanten en Hollywood-films, ontwikkelde Basquiat de thema’s en iconografie die kenmerkend zouden worden voor zijn unieke picturale lexicon. De tentoonstelling is alleszins een bezoekje waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *