BIS kondigt nieuw project aan gericht op stablecoins

De Innovation Hub van de Bank of International Settlements (BIS) onthulde hun prioriteiten voor 2023, en onder de lopende projecten die zowel de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) als de cyberbeveiliging en datamonitoring onderzoeken, kondigde ze een nieuw initiatief aan gericht op stablecoins.

Pyxtrial is een nieuw project in het London Centre van de Innovation Hub dat tot doel heeft systemische monitoring van stablecoins mogelijk te maken. Het project is vernoemd naar de ‘proef van Pyx’, een langlopende Britse ceremonie die begon in het 12e-eeuwse Londen, waar het hoofd van de Royal Mint nieuwe munten voor circulatie zou aanbieden aan financiële experts ter verificatie. De dozen met de nieuwe munten gaven de ceremonie zijn naam, aangezien het woord pyx is afgeleid van het Griekse pyxis, wat houten kist betekent.

Pyxtrial streeft naar een digitale versie van dit verificatieproces voor stablecoins, die tot de belangrijkste en meest omstreden digitale activa in de cryptosfeer behoren.

Stablecoins zoals Tether USD (USDT) en USD Coin (USDC) zijn de essentiële financiële instrumenten die de uitwisseling van cryptocurrency ondersteunen, omdat ze investeerders in staat stellen om direct te wisselen tussen andere digitale activa en deze quasi-fiat valuta’s.

Maar de ontkoppeling en ineenstorting van sommige algoritmische stablecoins, met name TerraUSD, en twijfels over de werkelijke reserves achter zelfs de door fiat money ondersteunde stablecoins hebben deze tokens tot een bijzonder aandachtsgebied gemaakt voor regelgevers en centrale banken.

Het doel van Pyxtrial is om een technologieplatform te ontwikkelen dat kan helpen bij het monitoren van de balansen van stablecoin. De meeste centrale banken hebben geen tools om stablecoins systematisch te monitoren en mismatches tussen activa en passiva te voorkomen. Pyxtrial zal verschillende technologische hulpmiddelen onderzoeken die toezichthouders en regelgevers kunnen helpen bij het bouwen van beleidskaders op basis van geïntegreerde gegevens.”

De Innovation Hub ontwikkelt ook tools voor het in realtime monitoren van cryptocurrencies en gedecentraliseerde financiering (DeFi). Het Atlas-project is een informatieplatform dat is ontworpen om het gebrek aan doorgelichte gegevens aan te pakken dat het moeilijk maakt om het economische potentieel van deze markten te beoordelen.

“Hoewel er een overvloed aan gegevens lijkt te zijn, worden deze gegevens door de sector zelf verstrekt en in sommige gevallen is het moeilijk om echte gegevens te onderscheiden van valse transacties of valse marktkapitalisaties”, aldus Raphael Auer, hoofd van het Eurosystem Center van de Innovation Hub in een recente video. “Het doel van dit project is om een open-source platform voor marktinformatie te creëren dat lagen van gegevenscontrole toevoegt en dat nieuwe statistieken vrij beschikbaar maakt.”

Auer zei dat Atlas on- en off-chain-gegevens zou combineren om inzicht te bieden in “marktkapitalisaties, economische activiteit en grensoverschrijdende stromen”.

CBDC’s en verbeteringen in betalingssystemen blijven een belangrijk aandachtspunt voor de BIS in 2023, net als voor centrale banken over de hele wereld en ze zijn goed voor 15 van de 26 actieve projecten tussen 2020 en 2022. Deze nadruk weerspiegelt de belangen en prioriteiten van centrale banken en het programma van de G20-landen om grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *