Goud heeft de afgelopen twee decennia beter gepresteerd dan Amerikaanse staatsobligaties

Goud beleefde opnieuw een sterke maand januari en meteen ook de beste start van een jaar sinds 2015, de spot goudprijs steeg vorige maand met $ 104,34 (of 5,72%) om januari af te sluiten op $ 1.928,36. Terwijl de goudprijs werd ondersteund door de daling van de Amerikaanse dollar (USD) en van de reële obligatierendementen in januari, was er veel interesse naar goud.

De sterke interesse borduurt voort op de toename van de vraag vanuit China sinds begin november 2022 en de geschatte verhandelde  tonnages zouden de hoogste zijn sinds 2017. Sommige signalen wijzen op grote aankopen van de kant van China’s “officiële sector” (mogelijk een combinatie van People’s Bank of China, aan de centrale bank gerelateerde entiteiten of staatsbanken) en dit om niet bekendgemaakte redenen.

Januari was een solide maand voor risicoactiva, met een flinke stijging van de beurskoersen. Het pessimisme dat kenmerkend was voor 2022 vervaagde snel, zodat de kopers opnieuw opdoken. In de VS kwam er abrupt een einde aan de angst voor hyperinflatie en aanvullende renteverhogingen van de Federal Reserve toen de Fed aangaf dat ze haar renteverhogingen zou vertragen, vooral toen de inflatiecijfers eindelijk matigden.

In Europa beleefden we een veel warmer dan verwachte winter, waardoor de EU het ergste van een door energiepieken veroorzaakte harde landing en de bijbehorende stressgebeurtenissen kon ontwijken. Na jaren van strikt nul-COVID-beleid keerde China snel terug naar een volledige heropening, waardoor de wereld onmiddellijk een onverwachte groeischok kreeg. Nu alle drie de grote economische regio’s een plotselinge ommekeer doormaakten van negatieve naar positieve factoren, kwamen op grote schaal aankooporders voor aandelen los.

Een opmerkelijk feit: goud heeft de afgelopen twee decennia beter gepresteerd dan Amerikaanse staatsobligaties, ondanks dat de obligatiemarkt een duwtje in de rug kreeg van de rentepolitiek van de Fed.

Bovendien, met de pauze in de renteverhogingen van de Fed in zicht, daalden zowel de USD als de rente scherp, wat de financiële omstandigheden versoepelde en de weg vrijmaakte voor een herstel van financiële activa zoals het goud. Of deze rally het begin is van de door consensus gewenste zachte landing of weer een nieuwe bearmarkt-rally, valt nog te bezien. We verwachten in ieder geval dat de macro-volatiliteit de komende maanden waarschijnlijk hoog zal blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *