Rusland verkoopt een deel van zijn goud om het begrotingstekort te dekken

In een unieke stap besloot Rusland in januari een deel van zijn goud te verkopen om het begrotingstekort te dekken, dit uiteraard omdat de inkomsten uit olie- en gasinkomsten daalden.

Het Russische begrotingstekort liep op tot 1,76 biljoen roebel (25 miljard dollar), zei het Russische ministerie van Financiën vorige week. Dit was het grootste tekort voor de maand januari in 25 jaar. Een daling van de belastinginkomsten uit olie en gas met 46% ten opzichte van een jaar geleden droeg hieraan bij. De uitgaven stegen ook met 59% als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De lagere olie- en gasinkomsten zijn het gevolg van de invoering van westerse sancties op de Russische export. Die omvatten een verbod op de meeste overzeese invoer van ruwe en geraffineerde brandstoffen door de Europese Unie en de G-7 prijsplafond.

Het Russische ministerie van Financiën zei in een aparte verklaring dat het in januari 3,6 ton goud en 2,3 miljard Chinese yuan van het Russian National Wealth Fund (NWF) heeft verkocht. De opbrengst van de verkoop van beide activa bedroeg 38,5 miljard roebel (543 miljoen dollar). Het doel van de verkoop was om het tekort te dekken, aldus het ministerie.

Op 1 februari bevatte het NWF op $ 155,3 miljard, wat gelijk is aan 7,2% van het bbp en hoger dan de $ 148,4 miljard die in december werd gerapporteerd.

In het NWF verzamelt worden de olie-inkomsten van Rusland opgeslagen. Het is opgericht om het pensioenstelsel van het land te ondersteunen. En aan het begin van het jaar zei het ministerie van Financiën dat het zijn limieten voor goud en Chinese yuan binnen het NWF had verdubbeld.

De nieuwe maximale bezitslimieten werden vastgesteld op 40% voor goud en 60% voor yuan. De vorige limieten waren respectievelijk 20% en 30%. De reden voor de opwaartse herziening was om flexibiliteit te waarborgen.

De activa van het fonds in euro’s, ponden en Japanse yen werden bevroren na de invoering van sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne in februari.

Ongeveer anderhalf jaar geleden liet de NWF al haar activa in Amerikaanse dollars vallen en versterkte ze haar goud-, euro- en Chinese yuan-reserves.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *