Het Amerikaans schuldplafond en de goudprijs: “koop op het gerucht, verkoop op het feit”,

Het Amerikaans schuldplafond is nog steeds voorpaginanieuws in de VS, er zal een oplossing moeten komen of er dreigt een regelrecht drama.

Wanneer we de impact op de goudprijs proberen te analyseren, is het nuttig om terug te kijken naar hoe het edelmetaal presteerde in de aanloop naar augustus 2011 (toen het schuldplafond eveneens voor heel wat heibel zorgde in de VS) en wat daarna volgde. Goud steeg uiteindelijk in augustus en september 2011, doorbrak voor het eerst $ 1.900 per ounce en bereikte toen een recordhoogte van $ 1.910 per ounce.

De uiteindelijke oplossing van het schuldenplafond markeerde echter een piek in goud. De volgende keer dat het edelmetaal de $ 1.900 per ounce kon doorbreken, was in juli 2020.

Een soortgelijk patroon zou zich deze keer opnieuw kunnen voordoen, waarbij de goudprijs naarmate de maand juni dichterbij komt hoger zou stijgen om als het schuldenplafond eenmaal is verhoogd de prijs te zien afbrokkelen, vertelde senior technische analist Michael Boutros van Forex.com.

“In het scenario dat onze kredietwaardigheid wordt verlaagd of we bijna in gebreke blijven of dat iets anders extreems gebeurt, zal de goudprijs door het plafond schieten. Maar zodra een oplossing is gevonden, kan een correctie plaatsvinden. Vanuit het oogpunt van timing zou het oplossen van het schuldenplafond in feite een hoogtepunt op korte termijn voor het goud kunnen zijn.

De lessen die we uit 2011 hebben geleerd, kunnen zijn “koop het gerucht, verkoop het feit”, vertelde Walsh Trading co-directeur Sean Lusk aan Kitco News. Lusk voegde eraan toe dat renteverlagingen en de lagere Amerikaanse dollar ook hand in hand gingen met de rally in goud in 2011.

Vanuit het korte termijn perspectief zal goud waarschijnlijk een langere consolidatie moeten doorworstelen voor de volgende grote stap omhoog, voegde Boutros eraan toe.

Goud is een van de activa die JPMorgan aanbeveelt om gedurende deze periode aan te houden. “Het potentieel voor een wanordelijke episode van het schuldenplafond is gewoon een extra kick voor wereldwijde investeerders om de posities in de verschillende activaklassen opnieuw in evenwicht te brengen. Denk daarbij aan valuta’s zoals de Japanse yen, de Zwitserse frank, maar ook aan het goud”, zei JPMorgan vorige maand in een rapport.

“Telkens wanneer de overheidsuitgaven omhoog gaan, wordt goud aantrekkelijker omdat het een neutraal actief is. Het is niet onderworpen aan overheidsbeleid in termen van stijgende of dalende waarde zoals de Amerikaanse dollar dat zou kunnen,” vertelde Gainesville Coins edelmetaalexpert Everett Millman aan Kitco News .

Aan het einde van de dag zal de impact op goud tijdelijk zijn, gezien het feit dat de kwestie van het schuldenplafond voornamelijk theatraal en groots is.

“Uiteindelijk verhogen ze altijd het schuldenplafond”, zei Millman. “Maar het voorbeeld uit 2011 is een interessante parallel, want wanneer de angst bestaat dat het financiële systeem op wankele grond staat, kan het schuldenplafond veranderen van een non-issue in iets dat mensen banger maakt voor de stabiliteit van de overheid en het financiële systeem. “

En goud is altijd een veilige manier geweest om rijkdom op te slaan. “Het is het logische alternatief voor het moeten vertrouwen op de overheid om het financiële systeem te beheren. Het zou me helemaal niet verbazen als dit wat meer interesse in goud zou aanwakkeren, misschien van handelaren en investeerders die tot dusver geen aandacht hebben besteed aan edelmetalen, zo voegde Millman eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *