Omgeving blijft uitdagend voor de goudmarkt

De tegenwind op de goudmarkt blijft sterker worden naarmate de obligatierendementen stijgen in afwachting dat de Federal Reserve haar agressieve monetaire beleid zal moeten handhaven. En dus gedwongen zal worden om haar basisrente verder te verhogen.

Het lijdt geen twijfel dat dit op dit moment een uitdagende omgeving is voor goud en dat de prijzen ruimte hebben om te dalen; veel analisten hebben echter opgemerkt dat er niets is veranderd om het bullish potentieel van goud op de lange termijn te veranderen.

Om de prijsactie van goud in perspectief te plaatsen, moeten we de obligatiemarkt eens nader bekijken. Ja, de obligatierendementen stijgen weer omdat een aanhoudend hogere inflatie de Federal Reserve zou kunnen dwingen de rentetarieven de komende maanden op te drijven tot 5,50%.

Wat het voor goud nog uitdagender maakt, is dat kortlopende obligaties beleggers een positief rendement bieden, waardoor ze weer aantrekkelijke veilige havens worden. Daar zit echter het probleem.

De Amerikaanse obligatiemarkt kent de grootste omgekeerde rentecurve in 40 jaar. De Amerikaanse economie is veerkrachtiger gebleken dan verwacht, maar dat betekent niet dat de dreiging van een wereldwijde neergang is geweken. Sommige economen hebben gezegd dat het niet de vraag is of een recessie toeslaat, maar wanneer.

De afgelopen week zagen we dat de inflatiecijfers van januari hoger uitkwamen dan verwacht, met een stijging van de Amerikaanse consumentenprijsindex met 6,4% voor het jaar. Economen rekenden op een stijging van 6,2%. Ondertussen steeg de Amerikaanse producentenprijsindex met 6% op jaarbasis, tegenover een verwachte stijging van 5,4%.

Vanwege de laatste inflatiegegevens vrezen de markten nu dat de Federal Reserve de rente volgende maand met 50 basispunten zal verhogen. Deze verschuiving in rentetarieven is op korte termijn negatief voor goud; analisten hebben echter opgemerkt dat hoe meer de Federal Reserve de rente verlaagt, hoe groter de dreiging van een recessie.

Onlangs merkte miljardair-investeerder John Paulson, oprichter van Paulson & Co., het langetermijnpotentieel van goud op. Hij zei dat investeerders het pad moeten volgen dat is gecreëerd door de centrale banken, die vorig jaar een recordhoeveelheid goud kochten.

“Er is een aanzienlijke toename in de vraag van centrale banken om dollars te vervangen door goud, en we staan nog maar aan het begin van die trend. Goud zal stijgen en de dollar zal dalen, dus u kunt uw investeringsreserves op dit moment beter in goud houden”, zei Paulson in een interview met journalist Alain Elkann.

Ondertussen plaatste Rich Dad Poor Dad-auteur Robert Kiyosaki nog een waarschuwing voor een naderende wereldwijde recessie op Twitter en zei dat het nu tijd is om goud, zilver en bitcoin te kopen.

“Tegen 2025 verwacht ik een goudprijs van $5.000, een zilverprijs van $500 en een koers voor Bitcoin voor $500.000. Waarom? Omdat het geloof in de Amerikaanse dollar, dat hoe dan ook nepgeld is, zal worden vernietigd”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *