Zijn de Amerikaanse macro-economische gegevens betrouwbaar (of maakt de Fed ons weer iets wijs)?

De beleggers staan op het punt de prijs te betalen voor de mislukkingen van de Fed. De Amerikaanse centrale bank is uiteraard van mening dat ze de juiste dingen heeft gedaan en probeert dat te bewijzen met de cijfers in de hand. In dat verband moet de vraag worden gesteld hoe betrouwbaar die cijfers echter zijn. Laat ons de situatie even van dichtbij bekijken.

1) De reden dat de Amerikaanse economie in januari 500.000+ banen “toegevoegd” heeft, was te wijten aan een boekhoudkundige gimmick, niet omdat die banen daadwerkelijk zijn gecreëerd.

2) Het Bureau of Labor Statistics (BLS) geeft dit openlijk toe, en citeert dat zonder zijn “bevolkingscontrole -effect” de economie slechts 84.000 banen heeft toegevoegd.

3) Het enige onderdeel van de inflatiegegevens dat daadwerkelijk is gedaald, zijn de energieprijzen.

4) De reden dat de energieprijzen daalden, was omdat de Biden -administratie de afgelopen twee jaar meer dan 250 miljoen vaten olie dumpte uit haar strategische reserves.

5) De verkoop van de detailhandel is booming vanwege de inflatie (dingen kosten meer), niet vanwege hogere consumentenuitgaven. De stijging op de kredietkaartschulden en massale daling van de spaargeld bij de consumenten bevestigt dat Amerikanen hun krediet maximaliseren om rond te komen.

Misschien is het meest verontrustende element van de bovenstaande items is dat ze de volledige falen van de Federal Reserve onthullen om de inflatie te temmen. Volgens de Taylor -regel die algemeen wordt beschouwd als een van de beste indicatoren van waar de tarieven de Fed moeten zijn, had de Fed al het tarieven moeten verhogen tot meer dan 9% om de inflatie te stoppen.

In plaats daarvan heeft de Fed tarieven verhoogd tot 4,75% en heeft het nu over mogelijk een of twee meer renteverhogingen van slechts 0,25%.

Overal waar je kijkt, faalt de Fed jammerlijk bij het beperken van de inflatie.

De inflatoire gegevens worden omhoog herzien: het CPI -rapport van december -0,1% is omhoog herzien naar 0,1%, de cijfers voor november en oktober lieten hetzelfde zien.

De resultaten van de productieprijsindex voor januari 2023 werden vorige week bekendgemaakt. Ze toonden meer inflatie met een stijging van 0,7% maand op maand. Op jaarbasis brengt dit de inflatie meer dan 9%.

En dit alles is nadat de Fed de tarieven met 4,5% heeft verhoogd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *