Europese inflatiecijfers kunnen op hun beurt tegenvallen (het ziet er niet naar uit dat we deze economische plaag uitgegroeid krijgen)

De inflatie is Duitsland gestegen van 9,2% naar 9,3% in plaats van 9%. Ook in Frankrijk en Spanje roert de inflatie zich weer in de vorm van stijgende prijzen. Wat niet veel goeds belooft voor de Europese inflatiecijfers die straks gepubliceerd worden. Het ziet er naar uit dat we kunnen fluiten naar de renteverlagingen die in de verte op ons leken te liggen wachten. Het gedrag van de vastgoedsector op de Brusselse beurs vertelt in dat verband boekdelen. Deze sector was na een rampzalig jaar 2022 aan de beterhand, maar inmiddels zit de klad er weer in. Het ziet er namelijk naar uit dat de Europese Centrale bank haar basisrente (veel?) verder zal moeten optrekken.

De nationale Europese inflatiecijfers veroorzaakten volgens KBC een nieuwe uitverkoop op de obligatiemarkten, zodat de Duitse rente gisteren fluks doorsteeg tot 2,715 (op 10 jaar). Aanleiding waren onder meer de Franse inflatiecijfers die een nieuw hoogtepunt van 7,2% bereikten, omwille van hogere voedselprijzen. Ook de Spaanse inflatie steeg door tot 6,1%, terwijl op 5,7% werd gemikt. De kerninflatie bereikte in februari zelfs een nieuw record van 7,7%.

Laten we KBC nog even aan het woord: door de hardnekkig hoge inflatie zullen de centrale banken de verkrappingscyclus niet snel kunnen beëindigen. BofA Global Research waarschuwde dat de Fed de rente zelfs zou kunnen verhogen tot bijna 6%.

De ECB liet in een soort van reactie meteen weten dat de beleidsrente “een behoorlijk aantal kwartalen” op een “behoorlijk hoog niveau” zal blijven steken. De markt houdt dus maar best rekening met een piek in de beleidsrente van ten minste 4%, tot zeker midden 2024.

Of met andere woorden: naar de verhoopte rentedalingen later dit jaar kunnen fluiten. Wanneer de inflatie zich van haar slechtste kant laat zien (lees: door het dak zal vliegen) dreigt er een reuzegroot probleem met de rentevoeten. Die zullen namelijk veel verder moeten opgetrokken worden om de inflatie te beteugelen. Hoorden we iemand praten over een schuldenprobleem? Wie stilaan een onveilig gevoel krijgt, kan beter nog wat goud en zilver bijkopen. De recente prijsstijging bij de edelmetalen geeft aan dat veel beleggers het zaakje niet meer vertrouwen. Dus: fasten your seatbelts en maak plaats in de kluis voor goud en/of zilver.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *