Dollar dreigt zijn status van veilige vluchthaven te verliezen

Een sterke Amerikaanse dollar was vorig jaar een van de belangrijkste obstakels voor goud, dit terwijl de beleggers het groene biljet omarmden als een veilige haven. Maar die vooruitzichten veranderen drastisch in 2023, aangezien Pacific Investment Management Co. een significante neerwaartse trend voorspelt voor de USD.

“We verwachten dat de USD zijn aantrekkingskracht als veilige havenvaluta in laatste instantie zal blijven verliezen”, zei PIMCO’s wereldwijde strateeg Gene Frieda in een notitie. “Wij geloven dat risicopremies zullen dalen naarmate de inflatie en de volatiliteit van het monetaire beleid afnemen.”

De strateeg wijst op het wegnemen van de angst rond een wereldwijde recessie en op de nieuwe desinflatoire trends.

“Hoewel hogere opbrengsten vorig jaar duidelijk in het voordeel van de dollar werkten, moet bij elke toekomstgerichte kijk ook rekening worden gehouden met hoe de dollar werd gesteund door de grote schokken die in 2022 voelbaar waren – de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de piek in energieprijzen en inflatie – en de mate waarin deze in 2023 naar de achtergrond kunnen verdwijnen ‘, schreef Frieda eerder deze week. “PIMCO gelooft dat de dollar, die in waarde is gedaald sinds hij afgelopen september een piek in 20 jaar bereikte, waarschijnlijk verder zal dalen in 2023 naarmate de inflatie daalt, het risico op recessie afneemt en andere mogelijke schokken aan belang verliezen.”

Zelfs de voorzitter van de Federal Reserve, Powell, erkende dat de inflatie begint te dalen. “Het is verheugend om te zien dat het desinflatieproces nu op gang komt”, zei Powell woensdag. “We kunnen nu voor het eerst zeggen dat het desinflatoire proces is begonnen. En we zien het nu echt opduiken in de consumentenprijzen.”

En naarmate de markten naar het einde van de agressieve verkrappingscyclus van de Fed uitkijken, zal de aantrekkingskracht van de dollar als veilige haven verdwijnen en zal de algemene risicobereidheid zich herstellen. Deze vooruitzichten komen nadat de dollar in september vorig jaar al een hoogtepunt bereikte.

De prognose van PIMCO omvat nog één renteverhoging door de Fed na het besluit van de centrale bank in februari om de rente in een langzamer tempo van 25 basispunten te verhogen. De laatste renteverhoging betekent dat de Fed sinds het begin van deze verkrappingscyclus met 450 basispunten heeft verhoogd.

En zodra de Fed pauzeert, zal het rendementsvoordeel van de dollar ten opzichte van valuta’s kleiner worden. Dit is vooral relevant als het gaat om de Europese Centrale Bank, die nog veel werk te verzetten heeft op het gebied van renteverhogingen.

Donderdag verhoogde de ECB de rente met 50 basispunten en gaf daarmee aan dat er agressievere renteverhogingen op komst zijn.

“Gezien het snellere tempo van cumulatieve renteverhogingen op weg naar boven, zal het rendementsvoordeel van de USD waarschijnlijk afnemen in de vroege stadia van de Europese renteverlagingscyclus, zelfs als de dollar zijn relatief hoge rendement aanhoudt”, zei Frieda.

Een andere drijfveer die tegen de Amerikaanse dollar werkt, is de heropening van China, voegde Frieda eraan toe. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *