Twee factoren wegen momenteel op de goudprijs

De twee belangrijkste factoren die op goud wegen, zijn inflatie en stijgende obligatierendementen, op basis van de verwachting dat de Federal Reserve de rente agressief zal moeten blijven verhogen.

Vorige week vrijdag zei het Amerikaanse ministerie van Handel dat de belangrijkste prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven in de afgelopen 12 maanden met 4,7% is gestegen, een stijging ten opzichte van de 4,6% in december en hoger dan de consensusschatting van 4,3%.

Inflatie blijft een grote bedreiging voor de Amerikaanse economie, en de Federal Reserve zal hier in de loop van dit jaar opnieuw mee te maken krijgen. Door de aanhoudend hogere inflatie is het rendement op Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 2 jaar gestegen tot 4,8%, het hoogste niveau sinds 2007; tegelijkertijd maakt de Amerikaanse 10-jarige obligatierente zich op om de kaap 4% te overschrijden.

De obligatierendementen stijgen nu de verwachting snel toeneemt dat de Amerikaanse centrale bank de rente op de Fed Funds in deze agressieve verkrappingscyclus tot boven de 6% zou kunnen stuwen. Dit betekent een dramatische verschuiving in de renteverwachtingen.

De CME FedWatch Tool laat zien dat markten een kans van 27% zien dat de Federal Reserve volgende maand de rente met 50 basispunten verhoogt. Hoewel de kansen nog steeds relatief laag zijn, zijn ze dramatisch gestegen; een week geleden zagen de markten een kans van 18% en vorige maand was er minder dan 3% kans.

Samen met de stijgende obligatierendementen zorgt de verschuiving in de renteverwachtingen voor een nieuw momentum voor de Amerikaanse dollar, aangezien deze handelt op het hoogste punt in een maand ten opzichte van een mandje van wereldwijde valuta’s.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat dit op korte termijn een moeilijke omgeving is voor goud. Veel analisten blijven echter optimistisch over goud, aangezien de prijzen solide ondersteuning blijven bieden boven hun voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen rond ongeveer $ 1.785 per ounce. Het lijkt daarom nog te vroeg om het vertrouwen in het goud te laten varen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *