De ‘sterke’ Amerikaanse economie is een façade die is opgebouwd uit schulden

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in januari, waardoor de indruk werd gewekt dat de economie goed op dreef is. Er kan immers geen probleem zijn als consumenten consumeren, toch?

Maar veel economen negeren een belangrijke vraag: hoe betalen de Amerikanen voor deze koopwoede? Het blijkt dat ze veel van deze uitgaven op basis van creditcards doen.

Zelfs met een grote daling van de detailhandelsverkopen met 1,8% in december, groeiden de uitstaande  kredieten, voornamelijk als gevolg van creditcardschulden, die maand met nog eens $ 7,2 miljard. Dat is een stijging met een forse 7,3%.

Om de cijfers in perspectief te plaatsen: de jaarlijkse stijging in 2019, vóór de pandemie, bedroeg 3,6%. Het is vrij duidelijk dat Amerikanen nog steeds sterk afhankelijk zijn van creditcards om rond te komen.

Ondertussen steeg de schuld van huishoudens met $ 394 miljard in het vierde kwartaal van 2022. Het was de grootste kwartaal-op-kwartaal stijging van de schuld van huishoudens in twee decennia. Schuldsaldi zijn $ 2,7 hoger gestegen dan aan het begin van de pandemie.

Dit is duidelijk geen teken van een gezonde economie. Amerikanen geven meer uit aan alles dankzij de ongebreidelde prijsinflatie die niet lijkt af te nemen, en ze vertrouwen op creditcards om het te doen. Het sparen is teruggevallen. Dit is geen solide economische basis en het is zelfs niet duurzaam. Creditcards hebben iets vervelends dat een limiet wordt genoemd. En met creditcardrentetarieven op recordhoogten zullen mensen die limieten vrij snel bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *