Schulden Chinese provincies doen opnieuw alarmbellen rinkelen

Terwijl de politieke leiders van China in Beijing verzamelen voor de jaarlijkse algemene partijbijeenkomst, is een van de grootste economische risico’s die ze moeten aanpakken de toenemende schulden van provincies.

Een meerderheid van de regionale regeringen – ten minste 17 van de in totaal 31 – worden geconfronteerd met serieuze financieringsproblemen, met uitstaande leningen ter waarde van meer dan 120% van de inkomsten in 2022. Dit volgens de cijfers Bloomberg op basis van de beschikbare officiële gegevens. Dat is de drempel die door het ministerie van Financiën is ingesteld om onredelijke hoge schuldenrisico’s aan te geven.

Tianjin, een stad op provinciaal niveau dat bekend staat om zijn haven en massale overontwikkeling, wordt geconfronteerd met de grootste bedreiging, met schulden bijna drie keer zo groot als zijn inkomen.

De financiële problemen hebben verschillende implicaties voor de economie. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat elke regionale overheid in gebreke blijft, kunnen de hoge schuldenniveaus sommigen dwingen om de uitgaven terug te schalen en de centrale overheid ertoe aan te zetten meer uit te geven. Het kan ook de Bank of China van de People ertoe aanzetten de rentetarieven laag te houden om de terugbetalingslast voor provincies onder controle te houden.

“Stijgende schuldenniveaus impliceren hogere schuldaflossing en servicekosten voor lokale overheden en beperken hun ruimte voor fiscale stimulans te midden van dalende rendement op kapitaal,” zei Lisheng Wang, een econoom bij Goldman Sachs Group Inc.

Wang zei dat de PBOC dit jaar waarschijnlijk de beleidstarieven stabiel zal houden, deels vanwege de snelle uitbreiding van de overheidsschuld, maar ook vanwege onzekerheid over de vooruitzichten van de economie en nog steeds inflatoire druk. Tegen de achtergrond van de enorme schuldencrisis, komt goud steeds meer in het beeld bij de Chinese beleggers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *