In Afrika bouwt China steen voor steen aan invloed (maar de schulden stapelen zich op)

Het is niet te geloven hoeveel geld Afrika te danken heeft aan het communistische China, een gegeven waar de Europese landen en de rest van de wereld de ogen voor sluiten.

Enkele verbluffende statistieken over wat China heeft gebouwd in Afrika:

100 zeehavens

1000 bruggen

10.000 km spoorwegen

100.000 km snelwegen

200.000 Km glasvezel (voor breedband internet)

Dit heeft allemaal plaatsgevonden terwijl het Westen/VS niet veel meer hebben gedaan dan zeuren over “Chinese invloed” terwijl ze via de Wereldbank en het IMF schuldprogramma’s toekenden die deze landen tot slaaf blijven maken. Daar zet China iets heel anders tegenover, namelijk de broodnodige zekerheid en stabiliteit die worden toegevoegd aan een onstabiele en onzekere wereld. Het nieuwe kansen van de Chinese weg naar modernisering, onder andere in de vorm van import in China van Afrikaanse grondstoffen.

In Afrika bouwt China ook op andere manieren steen voor steen aan invloed

China heeft 186 overheidsgebouwen gebouwd in 40 Afrikaanse landen! Plus stadions, scholen, ziekenhuizen, volkshuisvesting enz. Niemand houdt de VS/EU tegen om dergelijke projecten te doen. Maar dat gebeurt dus niet.

De medaille heeft uiteraard ook een keerzijde. De Afrikaanse ontwikkelingslanden hebben buitenlandse schulden voor meer dan 9 biljoen dollar. En het meeste is te danken aan de VS, de EU, het IMF en de Wereldbank.

China is goed voor slechts 12% van de Afrikaanse schuld. De overige 88% is te danken aan de VS, Europa, het IMF en de Wereldbank. De totale buitenlandse schuld van Afrika bedraagt nu ongeveer 700 miljard dollar. De Chinezen lachen inmiddels in hun vuistje. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *