Russische olieproductie is nauwelijks gedaald? China importeert recordhoeveelheden olie uit Rusland

China importeert recordhoeveelheden olie uit Rusland terwijl de op één na grootste economie ter wereld gretig de voorraden opneemt die door het Westen worden gemeden.

Het land importeerde in januari gemiddeld 1,66 miljoen vaten ruwe olie en stookolie uit Rusland, volgens Kepler-gegevens gerapporteerd door Bloomberg.

Het was het hoogste invoerniveau sinds de Russische invasie van Oekraïne een jaar geleden, die een enorme verstoring van de wereldwijde oliemarkten veroorzaakte.

De toename van aankopen door China komt doordat de economie herstelt na de opheffing van de Covid-beperkingen eind vorig jaar. Het International Energy Agency (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar zal stijgen tot 101,9 miljoen vaten per dag, grotendeels gedreven door China.

Peking profiteert ook van de forse korting op Russische olie na westerse sancties.

De prijs voor Ruslands vlaggenschip Oeral-kwaliteit voor export bedroeg in januari gemiddeld $ 49,48 per vat, vergeleken met $ 82 per vat voor Brent Crude.

De EU en het VK hebben in december de invoer van Russische ruwe olie verboden, terwijl de G7-landen een prijsplafond hebben opgelegd.

Het prijsplafond van de G7 heeft tot doel de inkomsten te beperken die Rusland kan verdienen aan olieverkopen wereldwijd, terwijl de Russische olie blijft stromen vanwege het belang ervan voor de wereldmarkt.

De olie-inkomsten van Moskou daalden in januari inderdaad met 48 procent, zelfs terwijl de export toen toenam. Volgens het IEA exporteerde Rusland in januari 8,2 miljoen vaten olie per dag naar de wereldmarkten, een stijging ten opzichte van de voorgaande maand.

China en India zijn nu de grootste afnemers van Russische ruwe olie na de westerse boycot.

In zijn maandelijkse prognoserapport voor februari zei het IEA dat de Russische productie in januari slechts 160.000 vaten per dag lager was dan het vooroorlogse niveau.

De productie heeft tot nu toe ondanks sancties de relatief goed standgehouden”, aldus het IEA.

Rusland zei eerder deze maand dat het zijn productie met ongeveer 500.000 vaten per dag zou verminderen, of ongeveer 5 procent van zijn productie, als reactie op de prijsplafonds.

Het IEA zei: “Ruim een jaar na de Russische invasie van Oekraïne handelen de wereldwijde oliemarkten relatief rustig.

“De olieprijzen zijn terug op het vooroorlogse niveau, met uitzondering van diesel, hoewel zelfs deze veel lager zijn gedaald tot ver onder de historische hoogtepunten van afgelopen zomer.

“Het lijkt erop dat het wereldolieaanbod de vraag in de eerste helft van 2023 zal overtreffen, maar de balans zou snel kunnen verschuiven naar een tekort als de vraag zich herstelt en een deel van de Russische productie wordt afgesloten.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *