Banksector in de VS en daarbuiten betaalt bibbergeld (en First Republic Bank & Co verzeilen in een roller coaster ride)

De aandelen van First Republic Bank (FRC) daalden maandag met maximaal 75%, ondanks maatregelen van Amerikaanse toezichthouders om het vertrouwen in het banksysteem te versterken na de ineenstorting van Silicon Valley Bank.

De handel in aandelen van First Republic en andere regionale banken werden herhaaldelijk stopgezet wegens volatiliteit te midden van de vrees voor besmetting van de banken. De aandelen van Western Alliance (WAL) daalden met meer dan 74%, terwijl PacWest Bancorp (PACW) en Zions Bank Corporation (ZION) hun beurskoersen met tientallen procenten zagen kelderen alvorens ze weer wat recht krabbelden.

Tijdens het weekend verzekerde First Republic dat het toegang had gekregen tot extra liquiditeit van de Federal Reserve Bank en van JPMorgan Chase.

“De totale beschikbare, ongebruikte liquiditeit om operaties te financieren bedraagt nu meer dan $ 70 miljard”, zei First Republic, eraan toevoegend dat het bovendien in aanmerking komt om fondsen te ontvangen onder het nieuwe Bank Term Funding Program dat zondag door de Federal Reserve is aangekondigd.

Volgens de jaarrekening bedroegen de onverzekerde deposito’s van First Republic eind 2022 in totaal $ 119,5 miljard, of 67% van de totale deposito’s.

De maatregel is mogelijk niet voldoende om de zorgen over de liquiditeit van alle banken weg te nemen, vooral de regionale, die niet dezelfde stresstests en regelgeving hoeven te ondergaan als de grootste kredietverstrekkers van het land, zo werd door verschillende analisten gewaarschuwd.

De banksector in de VS en daarbuiten betaalt dus bibbergeld, waarbij vanwege de elektronische aard van het banksysteem  mensen nu heel snel geld kunnen overmaken. Wat de risico’s in de banksector doet toenemen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *