Lessen uit de financiële crisis van 2008: we hebben geen garanties dat de goudprijs in een onderbroken rechte lijn zal blijven stijgen

De gebeurtenissen rond Silicon Valley Bank hebben tijdelijk een vlucht richting goud veroorzaakt. Maar door het omvallen van  SVB is ook het renteverhaal weer belangrijker geworden voor de evolutie van de goudprijs.

Nu de verwachtingen rond de Fed mee de goudmarkt aansturen, is het opwaartse potentieel van goud duidelijk. Maar als het verhaal rond de rente de verkeerde richting uitgaat, kan volgens de analisten de goudprijs nog wat harde noten te kraken krijgen.

“De beleggers, maar ook de analisten, weten niet meer welke richting ze moeten uitkijken wat de rentetarieven betreft. Er hangt nu een dichte mist boven het rentelandschap. De grote vraag is niet de snelheid waarmee de Amerikaanse centrale bank zal verhogen, maar de eindkoers waar de Fed op afstevent”, zo hoorden we in de wandelgangen van Wall Street. In dat verband kunnen lessen getrokken worden uit de financiële crisis van 2008: we hebben geen garanties dat de goudprijs in een onderbroken rechte lijn zal blijven stijgen. Dit ondanks de recente forse prijsopstoot.

Tijdens de financiële crisis van 2008 herstelde de goudprijs zich halverwege het jaar, waarna de goudmarkt midscheeps werd getroffen door een enorme correctie. Nadat de Fed de rente had verlaagd, ging de goudmarkt opnieuw in een bull run en boekte in 2009 nieuwe recordhoogtes.

“De verhaallijn kan heel abrupt naar boven wijzen voor het goud. Maar ook een omgekeerde beweging zou erg venijnig kunnen zijn. Het sentiment kan heel bullish zijn voor het goud, waarna het veranderen van de renteverwachtingen plotseling roet in het eten komt strooien”, zo zei een bekende goudanalist. “

Is de reactie van de VS op de bankencrisis inflatoir? Het antwoord op die vraag moeten we nog krijgen en dat maakt het moeilijker dan ooit om een betrouwbare voorspelling voor de goudprijs maken. Want ook de dollar kan zich nog ontpoppen als de hond in het kegelspel.

Er leeft immers ook links en rechts de overtuiging de  dat het omvallen van Silicon Valley Bank op korte termijn bullish is voor het goud, maar op de lange termijn een negatieve factor zou kunnen zijn.

“Al dat geld dat wordt gedrukt om het boeltje overeind te houden, maakt de dollar minder waard. Dat is waarom de dollar vandaag in de uitverkoop staat. Het verbetert uiteraard de positie van goud als veilige haven, maar dat zegt niets op wat op langere termijn te gebeuren staat. Maar als we eenmaal voorbij dit nieuwe verhaal zijn, gaat dit dan voor meer inflatie zorgen? Het antwoord is waarschijnlijk ‘ja.’ De Fed zal de rente moeten blijven verhogen. Dus wat voor invloed heeft dat op goud? Waarschijnlijk negatief, zo vrezen we. Ergens nemen dus ook de kans op een correctie in de goudprijs toe.

Het zal ook afhangen van hoe groot het besmettingsrisico in de bankensector is, wat nog een grote onbekende is. En het is ook onduidelijk hoe lang deze crisis zal duren. We weten niet wie ook betrokken is in het SVB-verhaal of haar dochterondernemingen. Laat staan wat de echte gevolgen van deze bankencrisis (zullen) zijn”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *