Van de hak op de tak: wie durft nog te voorspellen in welke richting de rentevoeten zullen evolueren?

‘De Fed verlaagt de rente volgende week met (maar) 25 basispunten’.. dat is tenminste wat Nomura gisterenmorgen zei en waar Frank Vranken, hoofd strategie bij Edmond de Rothschild Bank (Europe) op inpikte.         De verwachting van de Japanse bank kwam een dag na Goldman Sachs’ voorspelling dat de Amerikaanse centrale bank haar rentetarieven niet zou veranderen. Wat links en rechts toch wat wenkbrauwen deed fronsen.

Kunt u zich voorstellen dat de markten begin vorige week bijna een stijging van 50 basispunten hadden in geprijsd? zo vraagt Vranken zich af. In een week tijd ging de verwachte Fed Funds-rente voor december van dit jaar van 5,5% naar 3,9%.

Zo woest hebben de markten het Amerikaanse rentebeleid herzien op basis van het SVB-schandaal. Het bracht de 2-jaarsrente in de VS van meer dan 5% naar minder dan 4%.

Ondertussen houdt de affaire Silicon Valley Bank ook de banken in andere regio’s ook een angstgreep. In Japan daalde de Topix banksectorindex ruim 7% tijdens de dinsdagsessie. En in de VS kregen/krijgen regionale banken het zwaar te verduren. Dit komt ondanks de belofte van de Amerikaane overheid om alle deposito’s te garanderen. Dat is trouwens een duidelijke uitnodiging tot nog meer risicovol gedrag, aangezien consumenten hun deposito’s bij elke bank kunnen storten, zelfs bij de banken van mindere kwaliteit, zolang alle deposito’s gegarandeerd zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *