De vraag naar goud is enorm gestegen na de val van de SVB (rush van de beleggers naar een veilig valscherm kan de goudprijs verder opjagen)

De vraag naar fysiek goud is enorm gestegen nu beleggers proberen zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van de ondergang van SVB.

De val van Silicon Valley Bank en twee andere financiële instellingen in de VS heeft zijn weerslag gehad op de wereldmarkten, ook op de goudmarkt. De recente actie in de goudprijs laat zien dat investeerders, geschrokken van de gebeurtenissen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, een veilige vluchthaven zochten bij het goud.

De prijs van goud is de afgelopen dagen weer boven de $ 1.900 per ounce gesprongen, waardoor die prijs dicht bij het hoogste punt ooit op $ 2.036/oz, dat werd bereikt  in juli 2020, komt.  In de zomer van 2020 was de wereldeconomie overgeleverd aan de genade van de pandemie van het coronavirus.

De goudprijs is gestegen doordat de vraag naar het gele metaal de afgelopen dagen enorm is gestegen. The Pure Gold Company, dat gespecialiseerd is in het helpen van investeerders bij het verwerven van fysiek goud en zilver, zag in het weekend een stijging van 385% in de nieuwe bestellingen en een stijging van 274% op maandag vergeleken met het dagelijkse gemiddelde tot dusver in 2023 van de kant van beleggers die fysiek goud kochten.

Josh Saul, CEO van de goudbeleggingsfirma, zei: “De klanten lijken behoorlijk in paniek. De ineenstorting van Silicon Valley Bank heeft geleid tot hernieuwde angsten over het risico van tegenpartijen en de herinnering aan de ineenstorting van de banken in 2008 doemt nog maar eens op.”

Hij vervolgde: “Door fysiek goud te kopen, kunnen investeerders hun vermogen uit het banksysteem halen en wordt hun kapitaal beschermd tegen de meeste tegenpartijrisico’s. Groei is op dit moment misschien niet de drijvende kracht achter goudaankopen maar wanneer het marktvertrouwen daalt, is er vaak een haastige reactie om veilige activa zoals goud te kopen.”

De recente gebeurtenissen in de VS lijken een trend die al twee jaar zichtbaar is alleen maar te hebben versterkt.

The Pure Gold Company heeft dit jaar een toename van 712% gezien in het aantal klanten dat fysiek goud koopt voor hun pensioen terwijl ze aandelen verkopen.

Andrew Dickey, de directeur van Precious Metals Investment bij de Britse Royal Mint, onthulde onlangs dat de munt het afgelopen jaar een toename van 202% heeft gezien in de vraag naar fysiek goud en zilver. Veel van de klanten van de Munt zijn jongere investeerders die voor het eerst fysiek goud kopen.

De World Gold Council heeft gemeld dat vorig jaar de vraag fysiek goud 4.741 ton bereikte, waarbij de vraag werd aangevoerd door wereldwijde centrale banken, die meer fysiek goud kochten dan ooit tevoren sinds 1967. De vraag van particuliere beleggers bereikte het hoogste punt in negen jaar van meer dan 1.200 ton.

Wat drijft de vraag naar fysiek goud? Er is altijd een piek in de vraag naar goud als veilige haven in tijden van onzekerheid, maar de gestage stijging van de vraag naar het fysieke metaal in de afgelopen twee jaar is toch opmerkelijk.

Zowel grote als kleine investeerders zijn massaal naar het gele metaal overgebracht omzet ze proberen hun koopkracht en welvaart te beschermen.

Saul drukt het uit als volgt: “Beleggers maken zich nu grote zorgen over de economische vooruitzichten in het licht van een aanhoudende crisis in de kosten van levensonderhoud, inflatie, angst voor een recessie en de niet aflatende geopolitieke situatie. Het omvallen van een bank kan wel eens het omslagpunt zijn voor sommige investeerders die op zoek zijn naar een veilige haven in de storm.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *