Beginnen de dominostenen te vallen? (en wat is de link tussen de obligatiemarkten en  die oude western films?)

De gevolgen van de ineenstorting van de Silicon Valley Bank zullen waarschijnlijk erger worden naarmate het agressieve tempo van renteverhogingen door de Federal Reserve scheuren in het financiële systeem blootlegt, aldus Laurence Fink, CEO van BlackRock.

“De obligatiemarkten daalden vorig jaar met 15%, maar het leek nog steeds, zoals ze in die oude westerse films zeggen: “quiet, too quiet” zei Fink in een rapport. Of met andere woorden: deze daling is nog niet genoeg geweest.

De voorzitter van ’s werelds grootste vermogensbeheerder zei dat de Amerikaanse banksector risico blijft lopen, en merkte op dat de Fed de rente zal blijven verhogen omdat ze zich blijft concentreren op de te hoge inflatie, schreef Fink.

“Beginnen de dominostenen te vallen?” zei Fink. “Het is nog te vroeg om te weten hoe wijdverspreid de schade is… In maart zagen we het grootste bankfaillissement in meer dan 15 jaar toen de federale toezichthouders Silicon Valley Bank in beslag namen. Dit is een klassieke mismatch tussen activa en passiva.”

Hoewel de regelgevers snel tussenbeide kwamen, bleven de markten zeer bezorgd, en mismatches tussen activa en passiva zouden de tweede dominosteen kunnen zijn die omvalt, waarschuwde hij.

Fink gaf de schuld aan het beleid van gemakkelijk geld en waarschuwde dat de Fed waarschijnlijk niet zal stoppen na een verhoging met bijna 500 basispunten sinds maart vorig jaar.

“We weten nog niet of hoe en wanneer de gevolgen van dat gemakkelijk geld gecombineerd met veranderingen in de regelgeving zich zullen voordoen in de regionale banksector van de VS met meer inbeslagnames en sluitingen”, aldus de brief.

Er is ook een mogelijkheid van liquiditeitsmismatches, wat de derde dominosteen zou kunnen zijn die valt. “Jaren van lagere rentetarieven hadden tot gevolg dat sommige vermogensbezitters ertoe werden aangezet hun toezeggingen voor illiquide investeringen te vergroten – lagere liquiditeit inruilend voor hogere rendementen.

Er bestaat nu een risico op een liquiditeitsmismatch voor deze vermogensbezitters, vooral degenen met portefeuilles met een hefboomwerking”, aldus Fink. .

Ook zal hoge inflatie het verhaal blijven voor de komende jaren, aangezien de instrumenten van de Fed beperkt blijken te zijn. En de centrale bank de inflatie dus niet de baas zal kunnen. “Ik denk dat de inflatie de komende jaren waarschijnlijk dichter bij 3,5% of 4% zal blijven”, merkte Fink op.

En met hogere rentetarieven na de renteverhogingen van de Fed, kunnen regeringen hun gebruikelijke begrotingsuitgaven en het tekort niet meer bijhouden. Dat tekort zal met andere woorden volledig uit de hand lopen. “De Amerikaanse regering heeft in het vierde kwartaal van 2022 een recordbedrag van 213 miljard dollar uitgegeven aan rentebetalingen op haar schulden, een stijging van 63 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder”, merkte Fink op. Door de hogere rente kan dat bedrag oplopen tot het niet langer betaalbaar is. Wat er daarna gebeurt, zullen we nog moeten afwachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *