De Fed staat met de rug tegen de muur (en Axel Merk ziet de goudprijs stijgen)

De grootste bankfaillissementen in de VS sinds de Grote Financiële Crisis van 2008 hebben onthuld hoe kwetsbaar de financiële markten zijn nu de jaren van goedkoop geld abrupt tot stilstand zijn gekomen door het agressieve monetaire beleid van de Federal Reserve.

In een interview zei Axel Merk, president en chief investment officer van Merk Investments, dat er geen twijfel over bestaat dat de goudprijs in deze omgeving zal stijgen. Hij merkte op dat hoewel de Federal Reserve de basisrente op de FOMC-meeting van 20 en 21 maart mogelijk met 25 basispunten zal verhogen daarmee deze verkrappingscyclus in feite is beëindigd.

“Misschien doen ze daarna nog een renteverhoging om hun gezicht te redden, maar de Fed is in feite klaar”, zei hij. “Het ultieme mandaat van de Federal Reserve is niet inflatie en niet werkgelegenheid, het is financiële stabiliteit. Dat is recent duidelijk gebleken. De scheuren in de financiële stabiliteit worden steeds groter, dus ja, ze zijn klaar. Ze kunnen de rentetarieven niet blijven verhogen als de wereld in brand staat .” Of met andere woorden: de Amerikaanse centrale bank staat gewoonweg met de rug tegen de muur.

Merk voegde eraan toe dat zelfs als er geen nieuwe besmetting is door het falen van Silicon Valley Bank en Signature Bank, de Federal Reserve het zich niet kan veroorloven om door te gaan op haar agressieve pad. Hij voegde eraan toe dat hoewel de bredere financiële markt voorlopig misschien veerkrachtig genoeg is, er andere bedreigingen aan de horizon opdoemen.

“Als de Federal Reserve langer haar rentevoeten verhoogt, gaan er dingen kapot; het is gewoon een kwestie van wanneer en waar. Er gaan hoe dan ook dingen kapot, en al het andere zijn slechts bijkomende factoren”, zei hij.

In deze omgeving zei Merk dat het logisch is om te verwachten dat de goudprijs hoger zal gaan. De Federal Reserve is klaar met het verhogen van de rente en de markten prijzen een mogelijke renteverlaging in juni in; tegelijkertijd blijft de inflatie aanzienlijk hoog, duidelijk té hoog. Merk zei dat dit scenario zal leiden tot lagere reële rentes, waardoor goud een aantrekkelijke niet-renderende maar veilige haven wordt. Wel-renderende activa zullen de vernieling in gereden worden.

Terwijl de Federal Reserve haar agressieve renteverhogingen beëindigde, merkte Merk op dat de wereld een nieuwe cyclus van kwantitatieve versoepeling is ingegaan nu de regering alle bankdeposito’s probeert te beschermen.

Hoewel de regering aarzelde om deze nieuwe garantie een reddingsoperatie te noemen, zei Merk dat dat precies is wat het is. Hij voegde eraan toe dat er niet genoeg geld in het systeem zit als het probleem verergert. Er kan met andere woorden geen zekerheid gegarandeerd worden.

“Een week geleden hadden we meer dan $ 600 miljard aan niet-gerealiseerde verliezen versus het FDIC-fonds van ongeveer $ 120 miljard. Er blijft dus ontkoppeling in het systeem bestaan, het beschikbare geld weegt niet op tegen de mogelijke verliezen. Dit is slechts een halfbakken oplossing. Depositoverzekering is niet onbeperkt.”

Merk voegde eraan toe dat de overheidsgarantie van alle deposito’s een van de redenen zou kunnen zijn waarom de bankencrisis nu het Europese systeem binnendringt. Beleggers en consumenten blijven hun geld van banken naar hoger renderende activa verplaatsen. Vorige week heeft de Amerikaanse overheid consumenten nog een reden gegeven om hun geld te verplaatsen, waardoor er meer liquiditeit uit het systeem wordt gehaald.

“Niet iedereen zal zijn geld verplaatsen, maar het zal een impact hebben op de marges en in deze branche zijn het de marges die ertoe doen”, zei hij. Of met andere woorden: de vooruitzichten voor de bankensector zien er allesbehalve denderend uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *