Oliemarkt geeft signalen die wijzen in de richting van een recessie (dus hou het goud maar goed in de gaten)

Een tweede waarschuwingssignaal, dat niets met de bankencrisis van doen had, was eerder deze week de sterke correctie die ook in de energiesector te zien was. Het lijkt er volgens Frank Vranken, hoofd strategie bij Bank Edmond de Rothschild (Europe) op dat de markten een harde landing van de economie in prijzen, aangezien de prijs voor ruwe olie de afgelopen dagen fors omlaag ging.

Dat brengt Vranken bij de centrale banken en de geplande renteverhogingen. Als de economie sterk zou vertragen, moeten ze dan nog steeds zoveel verhogen? De vraag werd allereerst beantwoord door de ECB. Er was een renteverhoging van 50 basispunten gepland en die is er ook gekomen. Maar de vraag is uiteraard hoe het nu verder moet.

De geruststelling dat inflatie nog steeds hoog in het vaandel staat, maar dat de ECB op de hoogte is van de fragiele bancaire en economische situatie, was van cruciaal belang.

Het nettoresultaat van dit alles is volgens Vranken een recordvolatiliteit, vooral op de obligatiemarkten. De BofA MOVE-index, die de volatiliteit in de T-Bond-markt meet, heeft een nieuw record bereikt sinds de Grote Financiële Crisis. Vaak is dat ook een voorloper van meer volatiliteit op de aandelenmarkten. Vandaar dat de rit in de achtbaan op de markten misschien nog lang niet voorbij is…

Traditioneel profiteert het goud van de factor Fear op de financiële markten en dat zal (ditmaal volgens ons) waarschijnlijk ook ditmaal het gevolg zijn. We houden de evolutie van de goudprijs in ieder geval van dichtbij in de gaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *