Spink veilt een prachtige gouden munt uit Groot-Brittannië uit 1820, gecertificeerd door NGC

De munt is het middelpunt van een dozijn gouden Engelse rariteiten die deel uitmaken van de St. Helier Collection. Het betreft een ongelooflijke collectie van 12 Engelse gouden (en zeldzame munten) die zijn gecertificeerd door Numismatic Guaranty Company.

Ze komen onder de hamer in de komende Spink veiling. De St. Helier Collection of English Gold Coins  is een veiling gepland voor 31 maart 2023.

De topmunt in de veiling is een Great Britain 1820 Gold Pattern 5 Sovereign graded NGC PF 60 Cameo. Dit zeer zeldzame patroon werd pas geslagen na de dood van koning George III in 1820 na een regeerperiode van 59 jaar. Aangenomen wordt dat slechts 25 exemplaren zijn geslagen van deze munt. Het draagt het geliefde Saint George and the Dragon-ontwerp van Benedetto Pistrucci, dat een paar jaar eerder op de Sovereign debuteerde. Deze munt (lot 711) heeft een schatting van £ 150.000 tot £ 200.000 (ongeveer $ 180.000 tot $ 240.000) meegekregen.

“De laatste keer dat deze Five Pounds uit 1820 op een veiling verscheen was in april 1963 en toen werd een nieuw wereldrecord voor deze munt opgetekend”, zegt Gregory Edmund, Senior Specialist bij Spink. “Deze zorgvuldig samengestelde collectie bevat ook de zeldzaamste van de vier bekende soorten Queen Anne Pattern Farthing, het ‘Currency Design’ uit 1713 – waarvan slechts twee voorbeelden bekend zijn, de andere bevindt zich in het British Museum.”

Beginnend met dat Queen Anne-patroon, omvat de St. Helier-collectie meer dan 200 jaar Britse munten, inclusief een Proof 2 Pounds uit 1937 uit het jaar waarin George VI werd gekroond. De munten, die al tientallen jaren niet op openbare veilingen zijn verschenen, zijn stuk voor stuk zeldzaamheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *