Chinezen vertrouwen het zaakje niet: met alle Chinezen, maar niet met de deze (Chinese vraag naar goud bleef in februari stijgen )

Na 2022 te hebben afgesloten met een opwaartse trend die zich voortzette in januari, steeg de Chinese vraag naar goud in februari opnieuw, terwijl de economie zich blijft herstellen van het door de overheid opgelegde COVID-beleid.

In februari werd in totaal 169 ton goud aangekocht op de Shanghai Gold Exchange (SGE). Dit is een weerspiegeling van de sterke groothandelsvraag en duidt op een aanhoudend herstel op de grootste goudmarkt ter wereld.

De SGE-onttrekkingen in februari stegen met 30 ton maand-op-maand en met een gezonde 76 ton op jaarbasis. Het was de sterkste februari voor de groothandelsvraag naar goud sinds 2014.

De World Gold Council wees in februari op twee belangrijke oorzaken van de sterke vraag naar goud.

*Gezonde consumptie te midden van economisch herstel en het vrijkomen van opgekropte vraag

*Bevoorradingsactiviteiten van retailers na de feestdag van Chinees Nieuwjaar (CNY).

De goudprijspremie tussen Shanghai en Londen bleef ook in februari stijgen, wat een weerspiegeling was van de sterke Chinese vraag naar goud gedurende de maand.

Na een zwakke eerste helft van 2022 steeg de vraag naar goud in China in de laatste helft van het jaar toen de regering de COVID-beperkingen versoepelde. Met een aantrekkende vraag in de afgelopen twee kwartalen, importeerde China in 2022 1.343 ton goud, het hoogste importniveau sinds 2018.

De totale goudimport voor het jaar was 64% hoger dan in 2021. Een herstel van de Chinese economie nadat de COVID-beperkingen van de overheid die economie bijna wurgden, droeg vorig jaar en in 2023 bij aan het herstel van de goudmarkt. China beleefde een COVID-piek in december. Volgens de World Gold Council zijn de Chinese economische activiteiten in januari nieuw leven ingeblazen. Wat de vraag naar goud aanwakkerde. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *