Zwakste schakels breken in de banksector (en dat geeft de goudprijs vleugels)

Het abrupte verlies van vertrouwen in Credit Suisse, dat ontstond toen de angst over de gezondheid van het banksysteem zich van de VS naar Europa verspreidde, heeft sommigen ertoe aangezet om de “ware” waarde van de aandelenkoers van Credit Suisse in twijfel te trekken. Die werd duidelijk toen UBS aanvankelijk bereid was om slechts $ 1 miljard voor de branchegenoot te betalen.

UBS betaalt 3 miljard Zwitserse frank ($ 3,23 miljard) voor het 167 jaar oude krediet Suisse en rekent op tot $ 5,4 miljard aan verliezen in een deal die wordt ondersteund door een massale Zwitserse garantie en verwacht tegen het einde van 2023 te sluiten.

“We moeten een stap terug doen en natuurlijk kijken naar de levensvatbaarheid van het bedrijfsmodel en naar het algehele regelgevingslandschap”, vertelde Beat Wittmann, voorzitter van de Zwitserse Porta Advisors, donderdag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”.

“Ik denk dat het management van CS weinig andere keuzemogelijkheden heeft dan het bod te aanvaarden, inclusief de door de Zwitserse centrale bank aangeboden, want het is duidelijk dat de kapitaalmarkten het eerste reddingsplan niet zo maar klakkeloos hebben aanvaard, zoals is gebleken door de recente prestaties in de tweede helft van vorige week van zowel de aandelenkoers en de swaps op de verzekeringen voor kredietrisico’s.”

Gevraagd naar zijn mening over de scherpe daling van de aandelenkoers van Credit Suisse – die woensdag voor het eerst onder de 2 Zwitserse frank zakte – zei Wittmann dat een “brutale” monetaire verkrappingscyclus onder leiding van grote centrale banken in de afgelopen maanden betekende dat bedrijven die kwetsbaar waren voor schokken nu ‘echt beginnen af te zien’.

“De zwakste schakels breken en dat gebeurt gewoon, en dat was volkomen voorspelbaar – en het zal niet de laatste keer zijn dat dit gebeurt. Dus nu is het echt tijd voor beleidsmakers om het vertrouwen en de liquiditeit in het systeem te herstellen, of het nu in de VS is, of het nu in Zwitserland is, of ergens anders”, zei Wittmann.

Gevraagd naar zijn advies aan beleggers te midden van de onrust op de markt, zei hij: “Het opwaartse momentum in inflatie en rentetarieven neemt duidelijk af, dus ik denk dat er een zeer gezonde onderbouwing is op de kapitaalmarkten.”

“Maar ik zou ten zeerste aanbevelen om bij bedrijven van hoge kwaliteit te blijven – dat betekent sterk management, sterke balansen en een redelijke waardering.

Wat zei Wittmann niet? Hij besteedde weinig aandacht aan de forse prijsstijging bij goud en zilver vrijdag. En vergat ook stil te staan bij het bericht dat goud en zilver maandagmorgen in reactie op het bericht over de overname van Credit Suisse nauwelijks een krimp gaf. Dat gaf aan dat de beleggers liever eerst even de kat uit de boom kijken, kwestie van te zien of de onrust op de financiële markten daadwerkelijk is teruggekeerd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *